Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα οφέλη του ΤΕΚΑ θα φανούν σε βάθος χρόνου και θα είναι πολλαπλά

«Τα οφέλη του ΤΕΚΑ θα φανούν σε βάθος χρόνου και θα είναι πολλαπλά», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

“Η έννοια του «ατομικού κουμπαρά», είναι πως τα χρήματα αυτά είναι δικά σας, γράφουν το όνομά σας πάνω, κανείς δεν μπορεί να τα ακουμπήσει. Κατ’ ελάχιστον το κράτος εγγυάται ότι θα πάρετε πίσω τις εισφορές σας και σίγουρα κάτι πολύ περισσότερο” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτό ανατρέπει πλήρως την αντίληψη την οποία έχουμε για τη διανεμητική και όχι αναδιανεμητική έννοια της κοινωνικής ασφάλισης, και ότι ουσιαστικά οι δικές μας εισφορές πληρώνουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς.

“Και ακριβώς αυτός ο «ατομικός κουμπαράς», τον οποίον θα βλέπετε οι νέοι ασφαλισμένοι κάθε μήνα να μεγαλώνει, θα ξεκινήσει με ένα μικρό ποσό, αλλά το ποσό αυτό σε βάθος χρόνου θα αυξάνεται. Είναι αυτό το οποίο αλλάζει τις αντιλήψεις μας γύρω από την έννοια της αποταμίευσης, αλλά και γύρω από τη σημασία της ασφαλισμένης εργασίας” προσέθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι η δυνατότητα που δίνεται μέσα από το ΤΕΚΑ να επιλέξει κανείς διαφορετικά επενδυτικά εργαλεία, καθώς και η εξοικείωση με την έννοια του ρίσκου και της απόδοσης, είναι σημαντικές εκπαιδευτικές διαδικασίες από τις οποίες οι νέοι πρέπει σταδιακά να περάσουν.

Προσέθεσε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, ο σχεδιασμός της νέας φάσης της καμπάνιας με αξιοποίηση και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να πειστούν οι νέοι οι οποίοι έχουν την επιλογή να μπουν στο ΤΕΚΑ. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα μας σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα υποασφαλισμένης εργασίας, και ενώ γίνονται συζητήσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού, υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι ασφαλίζονται κατ’ όνομα στον κατώτατο μισθό, αλλά αμείβονται με κάτι περισσότερο από αυτό.

“Αυτό το οποίο μπορεί να κερδίζουν σήμερα, όμως, το χάνουν σε εισφορές οι οποίες τελικά είναι δικές τους και οι οποίες θα έμπαιναν στον «ατομικό κουμπαρά» για να τους προσφέρουν τελικά σε βάθος χρόνου μια μεγαλύτερη σύνταξη” επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης. Σημείωσε δε, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να σπάσει αυτή την προκατάληψη που σε ένα βαθμό υπάρχει στη νέα γενιά, ότι «η σύνταξη δεν με αφορά».

“Αυτό το καταλαβαίνω, γιατί ένα νέο παιδί 20-25 χρονών δεν σκέφτεται από τώρα τη σύνταξη. Ή, ακόμα χειρότερο, «δεν θα πάρω σύνταξη, γιατί κάτι θα γίνει, η χώρα ενδεχομένως μπορεί να ξαναπεράσει από μια μεγάλη κρίση. ‘Αρα, γιατί να επενδύσω σήμερα σε κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα αβέβαιο μέλλον;» είπε ο κ.Μητσοτάκης. Υπογράμμισε ότι το ΤΕΚΑ δύο χρόνια μετά έχει υποδεχτεί 350.000 ασφαλισμένους και πλέον διαχειρίζεται σωρευμένα κεφάλαια από εισφορές ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία επενδύονται μέσω του «ατομικού κουμπαρά» κάθε συμμετέχοντα, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις επιλογές του.

Είπε επίσης ότι η συγκρότηση του ΤΕΚΑ ήταν μία προνοητική μεταρρύθμιση για τους νέους ασφαλισμένους, η οποία μειώνει -όπως είπε- την έκθεση της ευρύτερης κοινωνικής ασφάλισης στις δημογραφικές πιέσεις, χάρη στην αντικατάσταση του διανεμητικού συστήματος με κεφαλαιοποιητικό στον επικουρικό πυλώνα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και όσους έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1987 κι έπειτα.

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button