Ελλάδα

Κολωνός: Σήμερα η αγόρευση της δικηγόρου της 12χρονης – Αντιδράσεις για την πρόταση της εισαγγελέως

Πλέον τον λόγο έχουν οι δικηγόροι προκειμένου να καταθέσουν τα σχόλιά τους επί της εισαγγελικής πρότασης και στη συνέχεια το Δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει.

Υπενθυμίζεται ότι, η εισαγγελική πρόταση της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ζήτησε την ενοχή του 55χρονου Ηλία Μίχου για διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο, αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία αλλά και για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται, καθώς και για οπλοκατοχή. Ωστόσο, ζήτησε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών για βιασμό της 12χρονης, για μαστροπεία σε οίκους ανοχής και για μαστροπεία μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων.

Η εν λόγω εισαγγελική πρόταση προκάλεσε αναβρασμό σε κοινωνικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο, ενώ μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν χθες στα Σεπόλια και στο Σύνταγμα, καθώς και στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα έξω από το Εφετείο στην οδό Λουκάρεως έχουν ήδη συγκεντρωθεί άτομα με πανό και φωνάζοντας συνθήματα, ζητούν την καταδίκη του 55χρονου, αντιδρώντας στην απαλλακτική εισαγγελική πρόταση για τον βασικό κατηγορούμενο.

Οι προϋποθέσεις για τον ποινικό χαρακτηρισμό της πράξης του βιασμού

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με δεδομένο ότι η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων θυρών, υπάρχει ακόμη περισσότερο η αίσθηση της κοινωνίας πως υπάρχουν «σκιές» στο περιεχόμενο της εισαγγελικής πρότασης.

Σύμφωνα με δικονομικούς όρους, ο ποινικός χαρακτηρισμός της πράξης του βιασμού καθορίζεται από τα μέσα εξαναγκασμού που χρησιμοποιούνται, καθώς η απόδοσή του, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, προϋποθέτει:

  • άσκηση βίας
  • απειλή άμεσου κινδύνου ζωής
  • απειλή σωματικής ακεραιότητας

Εφόσον δεν αποδειχθεί ότι ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις, ανάλογα δηλαδή με την ένταση του εξαναγκασμού, αλλάζει και ο ποινικός χαρακτηρισμός της πράξης, και τιμωρείται ηπιότερα.

Δεν τίθεται θέμα συναίνεσης ενός 12χρονου παιδιού που δεν έχει την ικανότητα να σταθμίσει και να αξιολογήσει τη σημασία και τη βαρύτητα της γενετήσιας πράξης.

Επ’ αυτού, η εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του βασικού κατηγορουμένου για κατάχρηση ανηλίκου, ότι δηλαδή λόγω της υπεροχής του, εκμεταλλεύτηκε την ανηλικότητα του κοριτσιού σεξουαλικά χωρίς αυτό να μπορεί να αντιληφθεί τη βλάβη και την προσβολή που υπέστη. Η πράξη θεωρείται εγκληματική και στη μία και στην άλλη μορφή.

Ωστόσο, διαφέρει ο ποινικός χαρακτηρισμός της και το πλαίσιο ποινής, καθώς για το βιασμό η ποινή μπορεί να είναι και ισόβια ενώ εδώ πρόκειται για ποινή τουλάχιστον 10 ετών, με συνολικό «ταβάνι» τα 20 – και για τα τρία αδικήματα που πρότεινε την καταδίκη του. Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο έχει το δικαστήριο, όπου η πλειοψηφία της σύνθεσης είναι λαϊκοί δικαστές, ένορκοι οι οποίοι συνήθως μεταφέρουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα στην απόφαση. Σημειώνεται πάντως, πως η απόφαση αυτή θα είναι πρωτόδικη.

Δικηγόρος 12χρονης: «Υπάρχει κατάθεση του παιδιού που στοιχειοθετεί τον βιασμό»

Από την πλευρά της, η δικηγόρος της 12χρονηςΑσπασία Ταραχοπούλου, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την εισαγγελική πρόταση για τον 55χρονο βασικό κατηγορούμενο Ηλία Μίχο.

«Υπάρχει η κατάθεση του παιδιού που είπε επακριβώς τα στοιχεία του νόμου που στοιχειοθετούν το έγκλημα του βιασμού», τόνισε.

«Η εισαγγελέας δεν πρότεινε την απαλλαγή του για το αδίκημα της μαστροπείας. Πρότεινε να καταδικαστεί για διευκολύνσεις και εκτός των οίκων ανοχής. Η ποινική του μεταχείριση είναι ίδια», δήλωσε στην ΕΡΤ.

«Η μετατροπή από το εξέδιδε αυτός το παιδί, στο διευκόλυνε, είναι μια ακατανόητη πρόταση, μια απαράδεκτη πρόταση, χωρίς ειρμό και λογική. Έχουμε επιχειρήματα. Θα τα πούμε αύριο στην αγόρευσή μας. Θεωρώ ότι η πρόταση αυτή δεν θα περάσει στο σώμα των δικαστών και των ενόρκων και ότι θα υπάρξει μια δίκαιη απόφαση γι αυτό το παιδί που βιάστηκε και κακοποιήθηκε πολλαπλώς», είπε η δικηγόρος και συμπλήρωσε: «Κατά την άποψή μου δεν έγινε σωστή εκτίμηση των στοιχείων. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία τα οποία θα αναλύσουμε, τα οποία οδηγούν σε εντελώς διαφορετική απόφαση από την πρόταση της κυρίας εισαγγελέως».

«Στον βιασμό δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες – Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο είναι η κατάθεση του παθόντος»

Για την κατάθεση λοιπόν της ανήλικης, για την οποία η εισαγγελέας είπε ότι είναι απόλυτα ειλικρινής προκύπτει άνευ ουδεμιάς αμφιβολίας ότι ο βασικός κατηγορούμενος έκανε την πράξη του βιασμού. Δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση ανηλίκου σε τέτοιες πράξεις. Δυστυχώς το νομοθετικό πλαίσιο είναι κάπως διαφορετικό, γιατί όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι που στη συνείδηση του κόσμου και της κοινής γνώμης είναι βιαστές, δεν παραπέμπονται για βιασμό, αλλά παραπέμπονται για γενετήσια πράξη με ανήλικο κάτω των 12 και των 11 επ’ αμοιβή. Για βιασμό παραπέμπεται μόνο ο βασικός κατηγορούμενος. Στον βασικό κατηγορούμενο για τον βιασμό λοιπόν, η κυρία εισαγγελέας έκρινε, ότι δεν υπήρξε βία και απειλή. Και επαναλαμβάνω ότι υπάρχει η κατάθεση του παιδιού που είπε επακριβώς τα στοιχεία του νόμου που στοιχειοθετούν το έγκλημα του βιασμού, τόνισε η Ασπασία Ταραχοπούλου.

Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση της 12χρονης Ηλίας Μίχος.

TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI

Στο δημοσιογραφικό ερώτημα σχετικά με την κατάθεση του βασικού κατηγορουμένου που ανέφερε ότι βρέθηκε τέσσερις- πέντε φορές με την 12χρονη και την απορία αν αυτό ο ελληνικός νόμος, δεν το ονομάζει βιασμό, η κυρία Ταραχοπούλου απάντησε:

Ο βιασμός έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εάν υπάρξει βιασμός, η μετέπειτα συναίνεση του ανηλίκου δεν παίζει καμία σημασία. Δηλαδή αν αφού το παιδί καθοδηγήθηκε, χειραγωγήθηκε σε «συναίνεση», για μένα δεν ήταν συναίνεση και δεν αναιρεί το άδικο της πρώτης πράξης που είναι ο βιασμός.

Σε ό,τι αφορά την ποινική μεταχείριση θα είναι ίδια, ακόμα και αν γίνει αποδεκτή αυτή η εισαγγελική πρόταση. Δεν πρότεινε την απαλλαγή του για το αδίκημα της μαστροπείας, πρότεινε να καταδικαστεί για διευκολύνσεις και εκτός των οίκων ανοχής, εξήγησε η δικηγόρος της 12χρονης για τον βασικό κατηγορούμενο, για τον οποίο η εισαγγελέας, ζήτησε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών για βιασμό του παιδιού, για μαστροπεία σε οίκους ανοχής και για μαστροπεία μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων.

Η εισαγγελική πρόταση για τη μητέρα

Το παιδί από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι η μάνα του δεν ήξερε τίποτα και είναι αθώα, δήλωσε η Ασπασία Ταραχοπούλου επικαλούμενη και τους τρεις έγκριτους ψυχίατρους και ψυχολόγους.

«Υπήρξαν βεβαιώσεις από την ψυχίατρο που παρακολουθεί το παιδί και όλοι οι ειδικοί για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, συνηγορούν ότι το παιδί, ό,τι λέει είναι αλήθεια. Δεν μπορούμε λοιπόν να διαχωρίζουμε και να λέμε γι αυτό λέει αλήθεια και για το άλλο λέει ψέματα. Το παιδί από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι η μάνα του δεν ήξερε τίποτα και είναι αθώα», τόνισε η δικηγόρος, επισημαίνοντας ότι η ανήλικη είναι χάλια ψυχολογικά αφότου έμαθε για την πρόταση της εισαγγελέως.

Σφοδρές αντιδράσεις για την πρόταση της εισαγγελέως

Έτσι, μετά τον πρώτο γύρο των αντιπαραθέσεων στη Βουλή, το βράδυ της Πέμπτης (14/3) ακολούθησαν και οι έντονες αντιδράσεις του κόσμου. Με πανό που έγραφαν «Όχι στην συγκάλυψη, προστασία στα θύματα», εκατοντάδες διαδηλωτές, συλλογικότητες, φορείς και οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και άλλοι στα Σεπόλια. Με συνθήματα και πανό γέμισαν τα στενά της περιοχής όπου σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν το σπίτι και η επιχείρηση του κατηγορούμενου με το πλήθος να ζητά δικαιοσύνη για το παιδί που έζησε τον εφιάλτη.

Μάλιστα, στα Προπύλαια σημειώθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια, καθώς όταν η πορεία βρέθηκε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά διμοιρίας αστυνομικών με τις Αρχές να απαντούν με κρότου λάμψης. Ωστόσο, τα επεισόδια έληξαν σύντομα, χωρίς να υπάρξει μεγαλύτερη ένταση.

Πορεία διαμαρτυρίας για την εισαγγελική πρόταση πραγματοποίησαν διάφορες συλλογικότητες και στη Θεσσαλονίκη. «Το κράτος ξεπλένει παιδοβιαστές» και «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά» ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναξαν με την πορεία να συνοδεύουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Πρώτες αντιδράσεις και από κυβερνητικά χείλη

Μέσα στην ημέρα όμως, υπήρξαν και οι πρώτες «καταδικαστικές» δηλώσεις από την κυβερνητική πλευρά. Αιχμές κατά της πρότασης της Εισαγγελέως για την απαλλαγή του Ηλία Μίχου για τις κατηγορίες που αφορούν τον βιασμό της 12χρονης από τον Κολωνό και τη μαστροπεία, άφησε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ντόρα Μπακογιάννη, διερωτώμενη ρητορικά: «12 χρονών συναίνεσε;» και απαντώντας με τις ισχύουσες οδηγίες.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή της η κα Μπακογιάννη αναφέρει πως «η Οδηγία 2011/93 ορίζει την ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης ως «η ηλικία κάτω από την οποία, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, απαγορεύεται η συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες με παιδί».

Αντίστοιχα επικαλείται την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2007 για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και την ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία «η ηλικία συναίνεσης είναι γενικά τα 15 έτη».

Αντίστοιχα και ο Βασίλης Κικίλιας σε ανάρτησή του είχε σχολιάσει: «Ο καθένας και η καθεμία μπορεί να εισηγείται ό,τι θέλει, αλλά κρίνεται γι’ αυτό όπως όλοι μας. Όμως για το βιασμό και την μαστροπεία σε βάρος ενός παιδιού αποφασίζουν οι δικαστές και το σώμα ενόρκων. Κανείς άλλος», σημείωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Τεταμένο κλίμα και στη Βουλή

Κόντρα δημιουργήθηκε όμως και στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η αξιωματική αντιπολίτευση -και όχι μόνο- κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί ένα κλίμα ατιμωρησίας στην ελληνική κοινωνία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, που ήταν παρών στην Ολομέλεια, απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι ήταν η κυβέρνηση αυτή (δηλαδή το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ) που προσπάθησε να μετατρέψει το βιασμό από κακούργημα σε πλημμέλημα – και αυτό δεν έγινε λόγω της αντίθεσης πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το 2019. Επίσης αναφέρθηκε στην υπόθεση της 12χρονης και το δικαστήριο. Είπε χαρακτηριστικά ότι γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και έχει το δικαίωμα αυτό το δικαστήριο, να αποφασίζει. Είπε ακόμη ότι «…και να είχαμε πληροφορίες δεν θα σχολίαζε εκ θέσεώς του απόφαση του δικαστηρίου, αλλά πρέπει να σεβόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη». Είπε ακόμη ότι είναι επταμελές το δικαστήριο: «Τέσσερις ένορκοι, και οι τακτικοί δικαστές είναι η πλειοψηφία των δικαστών».

Απέναντι στην αναφορά αυτή του κ. Φλωρίδη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα.

«Στον Μίχο πείτε τα αυτά όχι σε μας. Ντροπή σου!» αντέδρασε ο βουλευτή της Νέας Αριστεράς.

«Φώναζε όσο θες! Εδώ είναι τα χαρτιά. Οι δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοι σας έστησαν στο εδώλιο. Υπάρχει θεσμική μνήμη στον τόπο» επανήλθε ο κ. Φλωρίδης, ενώ ο Δ. Τζανακόπουλος τον κατηγόρησε και πάλι ότι ψεύδεται, συκοφαντεί και κάνει προπαγάνδα για να δώσει τα διαπιστευτήρια του στο νέο του κόμμα.

«Συκοφαντεί την κυβέρνηση εδώ και καιρό ο υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας ότι κάναμε το αδίκημα του βιασμού, πλημμέλημα. Τι έχουμε να κερδίσουμε κύριε Φλωρίδη. Πέστε μου. Ότι θέλουμε δηλαδή να βιάζουν τα παιδιά μας και να είναι ελεύθερα;», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξανδρος Χρήστος Αυλωνίτης.

«Αποτελεί μια ακόμα περίτρανη απόδειξη της σήψης της καπιταλιστικής κοινωνίας, του εχθρικού κράτους που αφήνει απροστάτευτα τα θύματα, ενώ βεβαίως σε κάποιες περιπτώσεις δε διστάζει να αθωώσει ακόμα και τους δράστες – τέρατα», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

«Τέτοια δικαιοσύνη την βλέπει ντροπή και ντρέπεται κύριοι – Τη βλέπει ντροπή και ντρέπεται δυστυχώς. Γιατί μιλάμε για παιδιά, για παιδιά. Αυτό λέγεται μπάζωμα, όπως το μπάζωμα των Τεμπών» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Θα ξεκινήσω από την υπόθεση του Κολωνού. Πυροδοτεί στην κοινωνία εκ νέου το αίσθημα ατιμωρησίας των ενόχων, των ενόχων που προστατεύετε» είπε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Έλενα Καραγεωργοπούλου. Το κόμμα Νίκη σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι «ο λαός φοβάται κουκούλωμα της υπόθεσης της 12χρονης. Χρειάζεται ο λαός και απαιτείται καθαρή απόφαση».


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button