Πολιτική

Κεφαλογιάννης: Στόχος να μετατρέψουμε τη στρατιωτική θητεία σε ευκαιρία – Δεν αλλάζει το χρονικό όριο

Στο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στη στρατιωτική θητεία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης βασικός στόχος είναι η στρατιωτική θητεία από αγγαρεία να μετατραπεί σε ευκαιρία, και να μπορεί ο νέος μας φεύγοντας από το στρατό να έχει κάποιες δεξιότητες.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε αρχικά ότι το χρονικό όριο της ελληνικής θητείας δεν πρόκειται να αλλάξει και σχολιάζοντας τις αλλαγές που φέρνει το φινλανδικό μοντέλο, τόνισε ότι βασική σκέψη είναι «να μετατρέψουμε, όπως έχει πει και ο Νίκος Δένδιας, τη στρατιωτική θητεία από αγγαρεία σε ευκαιρία, και να μπορεί ο νέος μας φεύγοντας από το στρατό να έχει κάποιες δεξιότητες, οι οποίες θα του είναι χρήσιμες και στον επαγγελματικό του βίο».

«Ο λόγος που παίρνουμε κάποια στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο, είναι ότι η Φινλανδία προσιδιάζει πάρα πολύ στο μοντέλο της Ελλάδας σε διάφορα ζητήματα. Δηλαδή έχει έναν στρατό μεικτό, δηλαδή επαγγελματίες και εφέδρους, συνοριοφύλακες ενώ εξ ανατολών βρίσκεται η απειλή που λέγεται Ρωσία. Διαχρονικά, αν δει κανείς την ιστορία των δύο χωρών, θα δει ότι ένα πολύ μικρό έθνος πληθυσμιακά όπως είναι η Φινλανδία, αντιμετώπισε σε διάφορες φάσεις της ιστορίας της μια πολύ μεγάλη απειλή που παλιά ήταν η Ρωσική Αυτοκρατορία, αργότερα η Σοβιετική Ένωση, νυν η Ρωσία», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Φινλανδία την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι Φινλανδοί, που αποκτούν μέσα από αυτή τη διαδικασία συγκεκριμένες δεξιότητες, αλλά κυρίως είναι σε στρατιωτική ετοιμότητα τέτοια που τους επιτρέπει πραγματικά από πολίτες να μετατρέπονται σε στρατιώτες σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε περίπου οκτώ εβδομάδες.

Ο ρόλος «κλειδί» των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης

«Έχουμε καταρχάς τόσο στον Στρατό Ξηράς, όσο στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στο Πολεμικό μας Ναυτικό, εξαιρετικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουν κυρίως τα μόνιμα στελέχη και κάποιους πολύ λίγους κληρωτούς.

Θέλουμε λοιπόν να τα αναπτύξουμε, να τα πιστοποιήσουμε σύμφωνα με τις εθνικές αρχές πιστοποίησης, έτσι ώστε τελειώνοντας ο πολίτης, ο στρατιώτης να παίρνει μια πιστοποίηση η οποία θα του είναι χρήσιμη είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, δηλαδή ακόμη και για μία προκήρυξη, είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέροντας ενδεικτικά την ειδικότητα του ναυαγοσώστη.

Σκοπεύουμε να βάλουμε μέσα κρίσιμες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα πολιτική προστασία και πρώτες βοήθειες, πρόσθεσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος εκτός από την κατηγορία εκείνων που έχουν σπουδάσει, στην κατηγορία νέων που πλέον τους δίνεται στο στρατό η ευκαιρία να πάρουν ένα εφόδιο. «Έχουμε εντοπίσει μια σειρά από κατηγορίες που εφόσον ενσωματωθούν πράγματι ο νέος μας θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πιστοποιητικό», ανέφερε.

Η ίδρυση του τμήματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις

«Τα επιτελεία αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται μια σειρά από δεδομένα για το τι ακριβώς στρατό χρειαζόμαστε και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο που αφορά το Κέντρο Καινοτομίας. Γιατί πραγματικά αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου σε οπλικά συστήματα, χρήσιμα μεν, αλλά ενδεχομένως πολλές φορές να πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν και κάποια πιο έξυπνα συστήματα, λιγότερο κοστοβόρα, τα οποία μπορούν να έχουν πολύ μεγάλο αποτύπωμα σε μια σύρραξη», είπε ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης, διευκρινίζοντας:

«Η βασική φιλοσοφία στο κεφάλαιο 1 του νομοσχεδίου όσον αφορά το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο ιδρύεται αυτή τη στιγμή στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ότι πλέον ο σύγχρονος αξιωματικός είναι ταυτόχρονα και επιστήμονας και επίσης αν κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με σύγχρονα οπλικά συστήματα πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο. Η κυβερνοασφάλεια και η τεχνητή νοημοσύνη, εντάσσονται σε κάθε σύγχρονο στρατό και το βασικότερο από όλα είναι ότι αυτή τη στιγμή ναι μεν έχουμε κάποιους εξειδικευμένους αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν σπουδάσει κυρίως σε μεταπτυχιακό το ζήτημα της πληροφορικής, αλλά δεν υπάρχει ένα ενιαίο σώμα.»

«Το τμήμα αυτό θα ενταχθεί στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Σωμάτων Αξιωματικών του Στρατού μας, όπου με αυτόν τον τρόπο, όπως βγαίνουν για παράδειγμα οι γιατροί, όπως βγαίνουν οι νομικοί, θα βγαίνουν και αυτοί οι οποίοι θα ασχολούνται με το ζήτημα της πληροφορικής. Θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι και πιο λειτουργικό και θα είναι και πιο γρήγορες οι διαδικασίες όσον αφορά το ζήτημα αντιμετώπισης των όποιων κινδύνων», πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Η πρώτη φουρνιά στο κοινό σώμα πληροφορικής»

Έπετα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Άρα η πρώτη φουρνιά η οποία θα μπει, ίσως είναι, είναι αυτός ή ο επόμενος Σεπτέμβριος. Ο στόχος είναι να είναι αυτός. Καταλαβαίνετε ότι για να βγουν οι πρώτοι απόφοιτοι από το κοινό σώμα θέλει τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι στα τέσσερα χρόνια αυτά θα καθόμαστε και θα περιμένουμε τις εξελίξεις.

Προφανώς θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε διαδικασίες όσο γίνεται πιο πυκνές σε σχέση με τη μετεκπαίδευση των ήδη υπαρχόντων αξιωματικών πάνω σε ζητήματα πληροφορικής, κυβερνοασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης. Προκειμένου να αναπτύξουμε όλες αυτές τις υποδομές, οι οποίες είναι απαραίτητες, αλλά αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ σημαντική εργασία μέσα στο ΓΕΕΘΑ και στα Επιτελεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τις νέες δομές κάτω από το ΓΕΕΘΑ. Αυτό θα απαιτήσει πολύ λιγότερο χρόνο».

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Κέντρο Καινοτομίας

«Υπάρχει χρηματοδότηση, με 25 εκατομμύρια που θα είναι το αρχικό κεφάλαιο, προκειμένου να μπορούμε μέσα από αυτό το Κέντρο Καινοτομίας να χρηματοδοτήσουμε εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν τα αντίστοιχα οπλικά συστήματα, τα οποία στη συνέχεια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει και τα δικαιώματα επί αυτών. Παίρνουμε πάρα πολλά χαρακτηριστικά του ισραηλινού μοντέλου, ένα πολύ μεγάλο οικοσύστημα γύρω από την αμυντική βιομηχανία και κυρίως τεχνολογία αιχμής, είπε ο Κεφαλογιάννης και υπογράμμισε ότι «είναι δύσκολο να πιάσει όσους στρατευτούν το 2024 αλλά αυτό ήταν ο στόχος της τελευταίας ΕΣΣΟ» επιβεβαιώνοντας τέλος, ότι στο φινλανδικό μοντέλο η στράτευση γυναικών είναι στο τραπέζι ως εθελοντική.

To άρθρο Κεφαλογιάννης: Στόχος να μετατρέψουμε τη στρατιωτική θητεία σε ευκαιρία – Δεν αλλάζει το χρονικό όριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button