Οικονομία

Η Μολδαβία θα αγοράσει αμερικανικό LNG από την Ελλάδα

Για πρώτη φορά σήμερα (1.4.2024) και αύριο θα προμηθεύει τους καταναλωτές της η εταιρεία φυσικού αερίου της Μολδαβίας Energocom με δοκιμαστικές ποσότητες αμερικανικής προέλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με ανακοίνωση της.

Η Μολδαβία βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο βάσει μιας συμφωνίας με την ελεγχόμενη από το κράτος Gazprom, αλλά σταδιακά άρχισε να εντείνει τις προσπάθειες διαφοροποίησής της, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην γειτονική Ουκρανία πριν δύο χρόνια.

Η Energocom αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι θα αγοράσει LNG από τον πλωτό τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την ελληνική κρατική εταιρεία ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ.

«Τη Δευτέρα και την Τρίτη, θα αγοράσουμε 14.000 MWh ( μεγαβατώρες) φυσικού αερίου ανά ημέρα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Συνολικά θα είναι περίπου 28.000 MWh, που ισοδυναμούν με 2,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου» δήλωσε ο διευθυντής της Energocom Βίκτορ Βινσάζ.

Η εταιρεία έχει ήδη ελέγξει την διαδρομή μέσω της οποίας θα γίνει η εισαγωγή από την Ελλάδα, αγοράζοντας μια μικρή ποσότητα φυσικού αερίου το 2023.

Η Μολδαβία αυτή την στιγμή δεν αγοράζει φυσικό αέριο από την Ρωσία, αλλά η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερία βασίζεται για τις δικές της προμήθειες από τη Ρωσία. Η συνολική ποσότητα ζήτησης φυσικού αερίου υπερβαίνει κατά τι τα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button