Κόσμος

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι το Ισραήλ μπορεί να εξαπολύσει εισβολή στο Λίβανο

Έντονη είναι η σνησυχία στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και των αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας ότι το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επέβαση στο Λίβανο, η οποία μπορεί να γίνει στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, αν δεν αποδώσουν οι διπλωματικές προσπάθειες να σταματήσει η Χεζμπολάχ να βάλει από το βορρά.

Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ, όπως αναφέρει το CNNi έχει εντείνει την αεροπορική του εκστρατεία, βομβαρδίζοντας βαθύτερα στο Λίβανο. Οι επιδρομές την περασμένη εβδομάδα έφτασαν πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Βηρυτό.

Τη Δευτέρα (26/2), το Ισραήλ έπληξε το προπύργιο της Χεζμπολάχ Μπααλμπέκ στα βορειοανατολικά της χώρας.

«Υπάρχουν φόβοι ότι αυτό θα εξελιχθεί σε μια εκτεταμένη αεροπορική εκστρατεία που θα φτάσει πολύ βορειότερα σε κατοικημένες περιοχές του Λιβάνου και τελικά θα εξελιχθεί και σε μια χερσαία παράμετρο», δήλωσε ένα άλλο πρόσωπο που γνωρίζει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», πρόσθεσε το πρόσωπο αυτό.

Ο ανώτατος στρατηγός του Ισραήλ επισκέφθηκε την Τρίτη (27/2) τα βόρεια σύνορα και δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ «πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα» για τις ενέργειές της από τις 7 Οκτωβρίου.

«Είναι σαφές ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να απωθήσουμε τον εχθρό. Στη συνέχεια, να δημιουργήσουμε ένα πολύ ισχυρό φράγμα», δήλωσε ο αντιστράτηγος Χέρζι Χαλεβί.

Η εμπλοκή του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος έχει αναθέσει στον ειδικό απεσταλμένο Άμος Χοχστάιν να ηγηθεί των προσπαθειών που αποσκοπούν στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Ο Χοχστάιν υπηρετεί κανονικά ως ανώτερος σύμβουλος σε θέματα ενέργειας και αξιοποιεί την εμπειρία και τις σχέσεις του, έχοντας μεσολαβήσει για μια θαλάσσια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την εξερεύνηση φυσικού αερίου.

«Εάν ο Άμος διαπραγματευτεί με επιτυχία μια συμφωνία παύσης , τότε η πιθανότητα μιας στρατιωτικής επιχείρησης αργότερα φέτος θα μειωθεί σημαντικά», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Αν η Χεζμπολάχ απωθηθεί περίπου 10 χιλιόμετρα πίσω, αυτό θα εξουδετερώσει κάποια από τα πυρομαχικά μικρότερου βεληνεκούς που χρησιμοποιεί εναντίον του Ισραήλ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Χόχσταϊν πηγαινοέρχεται τακτικά και στις δύο χώρες, έχοντας συζητήσεις που περιπλέκονται από το γεγονός ότι στον Λίβανο οι ΗΠΑ δεν συνομιλούν άμεσα με τη Χεζμπολάχ, η οποία είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στη χώρα και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.

Τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο έχουν επίσης πλήξει τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ λιβανέζικο στρατό τόσο συχνά που η κυβέρνηση έχει πει στο Ισραήλ να τα μειώσει.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Χοχστάιν συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε αυτή την κρίση μέσω διπλωματικών συνεννοήσεων, ωστόσο είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε άλλο σενάριο».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι ένας πόλεμος με τη Χεζμπολάχ θα ήταν πολύ πιο δαπανηρός και καταστροφικός για το Ισραήλ από τον σημερινό πόλεμο με τη Χαμάς, δεδομένου του μεγέθους και της πιο προηγμένης φύσης του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ.

«Το Ισραήλ είναι πρόθυμο να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία και ελπίζει ότι θα πετύχει», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNNi. «Εάν το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί διπλωματικά, το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικά μέσα», προσθέτει.

Δημιουργία νεκρής ζώνης

Η αποκάλυψη του Cnni έρχεται ενώ υπάρχουν σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις για την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα. Πιστεύεται ότι μια διακοπή των μαχών στη Γάζα θα οδηγούσε σε μείωση των πυραυλικών επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ. Αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα.

«Ακόμη και αν υπάρξει προσωρινή εκεχειρία στο νότο , θα αυξήσουμε τα πυρά στο βορρά ανεξάρτητα και θα συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη αποχώρηση της Χεζμπολάχ και την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους», δήλωσε ο Γκάλαντ την Κυριακή στο X.

Μια συμφωνία που απλώς απωθεί τη Χεζμπολάχ πίσω από τα σύνορα μπορεί επίσης να μην είναι αρκετή για το Ισραήλ, υποστήριξε Αμερικανός αξιωματούχος. Μια χερσαία εισβολή θα έδινε στο Ισραήλ την ευκαιρία να καταστρέψει τη φυσική υποδομή της Χεζμπολάχ στο νότο που θα επιβράδυνε τουλάχιστον μια μελλοντική επιστροφή στη συνοριακή περιοχή.

Εάν η εισβολή δεν γίνει, η νεκρή ζώνη θα πρέπει να γεμίσει με δυνάμεις από τις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις και τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών UNIFIL, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Τα χιλιόμετρα της νεκρής ζώνης δεν θα κρατήσουν τη Χεζμπολάχ έξω για πάντα, αλλά θα παρέχει τουλάχιστον κάποια διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει αμέσως», λένε.

Οι πιέσεις στον Μπίμπι

Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει συμφέρον να παρατείνει τις μάχες, επειδή ο τερματισμός των συγκρούσεων θα μπορούσε να επιφέρει το τέλος της κυβέρνησής του. Εάν η ηρεμία αποκατασταθεί, τότε τα ερωτήματα σχετικά με την αποτυχία του Νετανιάχου να προστατεύσει το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου θα επανέλθουν.

«Μόλις τελειώσει ο πόλεμος, φτάνει η ημερομηνία λήξης του», δωλώνει Αμερικανός αξιωματούχος. «Οπότε πρέπει να διατηρήσει την εντύπωση, να διατηρήσει την αφήγηση ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση μιας εκστρατείας, για να προσπαθήσει να αποτρέψει τις προσπάθειες απομάκρυνσής του».

Το Ισραήλ είναι πρόθυμο να δείξει ότι βάλλει κατά της Χεζμπολάχ, με δημοσιογράφους να παρακολουθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα Υψίπεδα του Γκολάν, κοντά στο Λίβανο. Οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν επίδειξη ελιγμών με συνδυασμένα όπλα, στις οποίες τα άρματα μάχης έσκιζαν τη λάσπη οργώνοντας τους λόφους μαζί με τα στρατεύματα πεζικού.

«Νομίζω ότι η πλειονότητα των υπεύθυνων ανθρώπων και στις δύο πλευρές δεν επιθυμούν κλιμάκωση και επιθυμούν μια διπλωματική λύση που θα μας επιτρέψει να αποκλιμακώσουμε», δήλωσε έτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Όμως δεν είναι αυτοί που πάντα κερδίζουν».

Concern rising among Biden officials Israel may launch incursion into Lebanon

By Alex Marquardt, CNN


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button