Οικονομία

Η θυγατρική της Motor Oil, Thalis, αναλαμβάνει τo έργο επαναχρησιμοποίησης λυμάτων στο Ηράκλειο Κρήτης

Ανέλαβε συνολικά το έργο της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων η θυγατρική της Motor Oil, Thalis, για άρδευση των καλλιεργειών αγροτικών περιοχών του Δήμου Ηρακλείου και του περιαστικού πρασίνου της πόλης.

Με το έργο εκμετάλλευσης των επεξεργασμένων λυμάτων της ΔΕΥΑ Ηρακλείου χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα συμβάλει σημαντικά στην μετάβαση του Δήμου στο 100% του μοντέλο της κυκλικής οικονομίας με αποτέλεσμα τη διατήρηση των φυσικών πόρων.

Ταυτόχρονα, με την νέα μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας θα γίνεται πλήρης αξιοποίηση όλης της εκροής ώστε τα 30.000m3/day που μέχρι σήμερα διατίθενται στην θάλασσα, να μπορούν να διατεθούν για άρδευση ελαιοκαλλιεργειών και αμπελώνων έκτασης περίπου 30.000 στρεμμάτων και του πρασίνου της παραλιακής ζώνης και των Ενετικών τειχών της πόλης του Ηρακλείου.

Παράλληλα, υιοθετούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι νέες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αστικά λύματα με την προσθήκη κατάλληλης τεχνολογίας για την απομάκρυνση μικρορυπαντών. Με αυτό το τρόπο, το Ηράκλειο θα αποτελέσει τον πρώτο μεγάλο Δήμο της χώρας που εφαρμόζει την Τεταρτοβάθμια Επεξεργασία σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.

Σε εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου, παρευρέθηκαν και μίλησαν μεταξύ άλλων ο Yφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου κ. Γιώργος Βουρεξάκης. Επίσης συμμετείχε διαδικτυακά ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών και αναπτυξιακών φορέων της Κρήτης.

Ο Αντιπρόεδρος της Thalis και Γενικός Διευθυντής Waste Management του Ομίλου Motor Oil, κ. Δημήτρης Κονταξής επισήμανε στην ομιλία του, στην εκδήλωση:

«Πρόκειται για ένα έργο ορόσημο για τον οικολογικό μετασχηματισμό του Δήμου Ηρακλείου καθώς και ένα απτό παράδειγμα Κυκλικής Οικονομίας στον τομέα του πιο πολύτιμου φυσικού πόρου, του νερού. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, τα αστικά λύματα δεν θα είναι πλέον απόβλητα προς απόρριψη στη θάλασσα, αλλά επεξεργαζόμενα θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Συνολικά, άνω των 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αστικών λυμάτων ετησίως, θα μετατρέπονται σε καθαρό νερό προς άρδευση, έχοντας τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης άνω των 30 χιλιάδων στρεμμάτων πρασίνου. Με την έναρξη του έργου πραγματοποιείται μια σημαντική αναβάθμιση του κύκλου του νερού στο Ηράκλειο με πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, ανοίγει ένας νέος κύκλος για την διασφάλιση της επάρκειας του πολύτιμου φυσικού πόρου, του νερού. Η Thalis, θυγατρική του Ομίλου Motor Oil, θέτει την Κυκλική Οικονομία στον πυρήνα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, στοχεύοντας να συμβάλλει αποφασιστικά στον πράσινο μετασχηματισμό και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των συστημάτων υποδομών της Ελλάδας.»

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button