Οικονομία

Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη ενός διαδρόμου μεταφορών

Στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, στη Σόφια της Βουλγαρίας, βρέθηκε η ανάπτυξη ενός πολυτροπικού διαδρόμου μεταφορών. Στην σημερινή συνάντηση (14.3.2024) έλαβε μέρος και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας,.

Αναφέρεται ότι ο διάδρομος που θα σχηματιστεί θα έχει αφετηρία το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα καταλήγει σε αυτά της Μαύρης Θάλασσας και τους εμπορικούς δρόμους του Δούναβη, μέσω της Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα ακολουθήσει, σύντομα, η υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Κατανόησης από τους Υπουργούς των τριών χωρών.

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας και των αποφάσεών της, στην οποία συμμετείχε τον Οκτώβριο του 2023 και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Πρακτικά, η ανάπτυξη του πολυτροπικού διαδρόμου θα προσδώσει στην Αλεξανδρούπολη κομβικό ρόλο για την εφοδιαστική αλυσίδα και το διεθνές εμπόριο. Δίνεται έμφαση τόσο στις διασυνοριακές σιδηροδρομικές συνδέσεις όσο και στις οδικές, οι οποίες παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν μεγαλύτερη ωριμότητα και ανάπτυξη, στην πραγματικότητα πρέπει να βελτιωθούν, προκειμένου όλες οι δυνατότητες να παραμείνουν ανοικτές στο μέλλον και να προωθηθεί η συνδυαστικότητα των μεταφορικών μέσων.

Όσο σημαντική είναι η σύνδεση της Αλεξανδρούπολης σιδηροδρομικά με τη Βουλγαρία, μέσω Ορμενίου ή/και της Θεσσαλονίκης, μέσω Προμαχώνα, τόσο σημαντική είναι και η οδική διασύνδεση μέσω Νυμφαίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων για διασύνδεση με εσωτερικές πλωτές οδούς (Δούναβης).

Μέσω και της Τριμερούς Συνεργασίας με Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά και της συμμετοχής μας στον νέο Ευρωπαϊκό Διάδρομο «Βαλτικής Θάλασσας – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου Πελάγους», η χώρα μας συνδέεται με τις γείτονες χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία, την Κεντρική Ευρώπη, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

To άρθρο Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη ενός διαδρόμου μεταφορών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button