Κόσμος

Βρετανία: Κατάσχεση ποσότητας ρεκόρ 5,7 τόνων κοκαΐνης – Εντοπίστηκε σε φορτίο με μπανάνες

Ποσότητα κοκαΐνης ρεκόρ, εντοπίστηκε από τις διωκτικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, στο λιμάνι του Σαουθάμπτον, μέσα σε φορτίο με μπανάνες.

Περισσότερους από 5,7 τόνους κοκαΐνης αξίας πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ βρήκε στις αρχές Φεβρουαρίου η υπηρεσία δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος (National Crime Agency, NCA), σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Τα ναρκωτικά που ήταν κρυμμένα σε φορτίο με μπανάνες προερχόμενο από τη νότια Αμερική είχαν τελικό προορισμό το Αμβούργο της Γερμανίας.

Τα προηγούμενα ρεκόρ κοκαΐνης που είχαν εντοπιστεί ήταν 3,7 και 3,2 τόνοι, διευκρίνισε η NCA, που εκτιμά ότι η διακίνηση του ναρκωτικού αυτού στη Βρετανία έχει ετήσιο τζίρο τεσσάρων δισεκατομμυρίων λιρών.

Η υπηρεσία τόνισε τη στενή σχέση της διακίνησης κοκαΐνης, που καταγράφει «εκθετική αύξηση» τα τελευταία χρόνια, με τη βία.

Σε ανακοίνωση Τύπου της υπηρεσίας, ο διευθυντής της NCA Κρις Φάριμοντ τόνισε πως η κατάσχεση αυτή αποτελεί «μείζον πλήγμα στα διεθνή καρτέλ», καθώς «τους στερεί τεράστια έσοδα».

Τους τελευταίους μήνες έχουν ανακοινωθεί κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων του ναρκωτικού αυτού από τις αρχές της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Ισπανίας, δηλαδή των τριών ευρωπαϊκών χωρών που θεωρούνται οι κυριότερες πύλες εισαγωγής της κοκαΐνης, που φθάνει κυρίως από τον Παναμά, την Κολομβία και τον Ισημερινό.

Στο βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας κατασχέθηκαν συνολικά 116 τόνοι κοκαΐνης πέρυσι, ρεκόρ, ενώ οι ολλανδικές αρχές ανέφεραν πως κατέσχεσαν 59,1 τόνους κοκαΐνης την ίδια περίοδο.

Η Αμβέρσα και το Ρότερνταμ (Ολλανδία) μετατρέπονται συχνά σε θέατρα ανταλλαγών πυρών και εκρήξεων· γενικά τα εγκλήματα αυτά θεωρείται πως συνδέονται με μυστικό πόλεμο για τον έλεγχο εδαφών ανάμεσα σε ισχυρά διεθνή καρτέλ των ναρκωτικών.

Αυτά τα δυο λιμάνια είναι οι βασικές πύλες που χρησιμοποιούσε «σούπερ καρτέλ», με έδρα το Ντουμπάι (ΗΑΕ), υπεύθυνο για τη διακίνηση του ενός τρίτου της συνολικής ποσότητας της κοκαΐνης στην Ευρώπη, το οποίο η Ευρωπόλ ανακοίνωσε πως εξαρθρώθηκε στα τέλη του 2022.

Η κοκαΐνη μεταφέρεται συνήθως κρυμμένη σε εμπορευματοκιβώτια, αλλά ενίοτε και στα ίδια τα πλοία, για παράδειγμα σε ειδικά διαμορφωμένα διαμερίσματα στα ίσαλα, από τα οποία την ανασύρουν δύτες.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button