Κόσμος

ΒΒC: Παλαιστίνιοι γιατροί καταγγέλλουν εξευτελιστικά βασανιστήρια από το ισραηλινό στρατό

Τον άγριο ξυλοδαρμό και τα βασανιστήρια που υπέστησαν από τον Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) καταγγέλλουν Παλαιστίνιοι γιατροί και νοσηλευτές στην κάμερα του BBC: «Μας ξυλοκόπησαν, μας έλουσαν με κρύο νερό και μας ανάγκασαν να γονατίζουν γυμνοί για ώρες».

Μέσα από βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες το ΒΒC αποκαλύπτει ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι υγειονομικοί απήχθησαν, ξυλοκοπήθηκαν και εξευτελίστηκαν μετά την επιδρομή του IDF στο νοσοκομείο Νάσερ.

Οι υγειονομικοί κρατήθηκαν για αρκετές μέρες και αναγκάστηκαν να γδυθούν και να υποστούν ξυλοδαρμούς επανειλημμένα, με δεμένα τα μάτια.

Ο Ahmed Abu Sabha, γιατρός στο νοσοκομείο Νάσερ, περιέγραψε ότι έμεινε για μια εβδομάδα υπό κράτηση, όπου, όπως είπε, του επιτέθηκαν σκυλιά με φίμωτρα και ένας Ισραηλινός στρατιώτης του έσπασε το χέρι.

Το BBC παρείχε λεπτομέρειες για τους ισχυρισμούς στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ωστόσο δεν απάντησαν άμεσα σε ερωτήσεις, ούτε αρνήθηκαν συγκεκριμένους ισχυρισμούς για κακομεταχείριση.

Αρνήθηκαν μόνο ότι το ιατρικό προσωπικό τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εγχείρησής τους και είπαν ότι «οποιαδήποτε κακοποίηση κρατουμένων είναι αντίθετη με τις εντολές του IDF και ως εκ τούτου απαγορεύεται αυστηρά».

Σοκάρουν τα πλάνα που γυρίστηκαν κρυφά στο νοσοκομείο στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα που κρατήθηκαν οι γιατροί, τα οποία κοινοποίησε το BBC.

Στο βίντεο φαίνεται αρκετοί άνδρες, γυμνοί, μόνο με τα εσώρουχά τους, μπροστά από το κτίριο έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου, να γονατίζουν με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους. Μπροστά από μερικούς από αυτούς βρίσκονται ιατρικές ρόμπες.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε στο BBC: «Κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύλληψης, είναι συχνά απαραίτητο οι ύποπτοι για τρομοκρατία να παραδίδουν τα ρούχα τους έτσι ώστε να μπορούν να ερευνηθούν τα ρούχα τους και να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν εκρηκτικά γιλέκα ή άλλα όπλα.

Το ιατρικό προσωπικό είπε ότι στη συνέχεια οι άνδρες μεταφέρθηκαν σε ένα κτίριο του νοσοκομείου, ξυλοκοπήθηκαν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης, ενώ παρέμεναν γυμνοί.

Ο Δρ Abu Sabha, 26χρονος πρόσφατα ειδικευμένος γιατρός και εθελοντής γιατρός στο Nάσερ, μίλησε δημόσια για τη μεταχείρισή του κατά τη διάρκεια της κράτησής του χρησιμοποιώντας τον όρο «βασανιστήρια».

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων πρόκειται για βασανιστήριο το να αναγκάζει κανείς τους κρατούμενους να στέκονται όρθιοι για ώρες χωρίς διακοπή.

Δήλωσε ακόμα ότι άλλες τιμωρίες που επιβλήθηκαν στους κρατούμενους περιλάμβαναν το να ξαπλώνουν μπρούμυτα για παρατεταμένες περιόδους και να καθυστερούν τα γεύματά τους.

«Νόμιζα ότι θα με εκτελέσουν»

Οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι και άλλοι γιατροί, είπαν στο BBC ότι οι IDF ανέκριναν και ξυλοκόπησαν το προσωπικό στο μαιευτήριο, που ονομάζεται Μουμπάρακ.

Ο Δρ Abu Sabha είπε ότι αρχικά επιλέχθηκε για να μείνει με ασθενείς μετά την επιδρομή, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στο Μουμπάρακ, το οποίο είπε ότι είχε γίνει «περισσότερο σαν τόπος βασανιστηρίων».

«Με έβαλαν σε μια καρέκλα και ήταν σαν κρεμάλα», είπε. «Άκουσα ήχους από σχοινιά, οπότε σκέφτηκα ότι θα με εκτελέσουν.

«Μετά έσπασαν ένα μπουκάλι, μου έκοψαν το πόδι και το άφησαν να αιμορραγεί. Μετά άρχισαν να φέρνουν γιατρούς και να τους βάζουν τον ένα δίπλα στο άλλον. Άκουγα τα ονόματα και τις φωνές τους».

Το IDF είπε στο BBC ότι «δεν πραγματοποιεί και δεν έχει πραγματοποιήσει εικονικές εκτελέσεις κρατουμένων και απορρίπτει τέτοιους ισχυρισμούς».

Ασθενείς με δεμένα χέρια

Οι γιατροί που παρέμειναν στο Νάσερ λένε ότι η επιχείρηση των IDF στο νοσοκομείο τους εμπόδισε από το να φροντίσουν τους ασθενείς.

Όταν ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο, σχεδόν 200 ασθενείς νοσηλεύονταν εκεί, πολλοί από αυτούς «κλινήρεις», συμπεριλαμβανομένων έξι μέσα στη ΜΕΘ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Δρ Hout.

Σε κάποιους από τους γιατρούς επετράπη να παραμείνουν στο νοσοκομείο ενώ, ορισμένοι ασθενείς είχαν τεθεί υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της επιδρομής, σύμφωνα με τον Δρ Hout.

Στο βίντεο που τραβήχτηκε από αυτόπτη μάρτυρα και επαληθεύτηκε από το BBC ως αληθινό, στρατιώτες των IDF σπρώχνουν δύο νοσοκομειακά κρεβάτια και τα χέρια των ασθενών πάνω σε αυτά είναι υψωμένα πάνω από τα κεφάλια τους, δεμένα με tire up.

Σε άλλα πλάνα που δημοσιεύθηκαν από τον IDF, οι άνθρωποι φαίνονται ξαπλωμένοι σε κρεβάτια στους χώρους του νοσοκομείου, με τα χέρια τους δεμένα σε παρόμοια ανυψωμένη θέση. Για αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει καμία επιπλέον πληροφορία, ούτε για το ποιοι είναι ούτε για την τύχη τους.

Ο στρατός του Ισραήλ είπε στο BBC ότι οι ασθενείς που δεν ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία, δεν είχαν δεμένα χέρια.

Όπως ήταν αναμενόμενο το βίντεο έχει αναδημοσιευθεί από εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button