Υγεία

Αυτά τα 9 σημάδια δείχνουν έλλειψη σιδήρου και δεν πρέπει να υποτιμάτε

Εάν το σώμα δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη, οι ιστοί και οι μύες δεν έχουν αρκετό οξυγόνο για να λειτουργούν αποτελεσματικά. Αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται αναιμία.

Το σώμα χρειάζεται σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Παρόλο που υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας, η αναιμία από έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή παγκοσμίως.

Έλλειψη σιδήρου: Οι πιο συχνές αιτίες

-ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου λόγω κακής διατροφής
-φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
-αυξημένες απαιτήσεις σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
-απώλεια αίματος λόγω βαριάς εμμήνου ρύσεως ή εσωτερικής αιμορραγίας

Εννιά συμπτώματα ότι έχετε έλλειψη σιδήρου

1. Ασυνήθιστη κόπωση

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου. Αυτό οφείλεται στο λιγότερο οξυγόνο που φτάνει στους ιστούς του σώματος και τους στερεί ενέργεια.

2. Ωχρότητα

Η ωχρότητα σε περιοχές όπως το πρόσωπο, τα κάτω εσωτερικά βλέφαρα ή τα νύχια μπορεί να αποτελούν ένδειξη μέτριας ή σοβαρής έλλειψης σιδήρου Αυτό προκαλείται από τα μειωμένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, η οποία δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα του.

3. Δύσπνοια

Η δύσπνοια είναι ένα σύμπτωμα έλλειψης σιδήρου, καθώς τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης σημαίνουν ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αποτελεσματικά οξυγόνο στους μύες και τους ιστούς.

4. Πονοκέφαλοι και ζαλάδες

Οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη ανεπάρκειας σιδήρου. Η έλλειψη αιμοσφαιρίνης μπορεί να σημαίνει ότι δεν φτάνει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο, προκαλώντας πιθανώς τα αιμοφόρα αγγεία του να διογκωθούν και να δημιουργήσουν πίεση.

5. Αίσθημα ταχυπαλμίας

Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας σιδήρου, η καρδιά αναγκάζεται να εργαστεί πολύ σκληρά για την μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους ή γρήγορους καρδιακούς παλμούς και ακόμη και καρδιακούς θορύβους, διογκωμένη καρδιά ή καρδιακή ανεπάρκεια.

6. Ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά και δέρμα

Το δέρμα και τα μαλλιά ενδέχεται να λαμβάνουν λιγότερο οξυγόνο από το αίμα κατά τη διάρκεια της έλλειψης σιδήρου, κάτι που τα κάνει να αφυδατώνονται και να υποστούν βλάβη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

7. Οίδημα και πόνος στη γλώσσα και το στόμα

Αν η γλώσσα σας πονάει, είναι πρησμένη ή τη νιώθετε κάπως παράξενα τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Οι ρωγμές στις γωνίες του στόματος μπορεί επίσης να είναι ένα τέτοιο σημάδι.

8. «Ανήσυχα» πόδια

Τα άτομα με αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Αυτή είναι μια έντονη ώθηση να κινούνται τα πόδια όταν είναι σε ηρεμία.

9. Εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια

Τα εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρής αναιμίας από έλλειψη σιδήρου.

Πηγή: healthline.com

To άρθρο Αυτά τα 9 σημάδια δείχνουν έλλειψη σιδήρου και δεν πρέπει να υποτιμάτε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button