Ελλάδα

Αγρότες: «Πλημμύρισε» το Σύνταγμα – Σε εξέλιξη το μεγάλο συλλαλητήριο

Συνάδελφοί τους, που ήρθαν στην Αθήνα με δεκάδες λεωφορεία, αγροτικά αυτοκίνητα και πλοία ξεκίνησαν να διαδηλώνουν στο μεγάλο συλλαλητήριο, από τις 18:30. Στο πλευρό των αγροτών στέκονται μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί καθώς, την ίδια ώρα με το αγροτικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί και πανεκπαιδευτικό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έως τώρα συμμετέχουν 6.000 άτομα.

Mε καπνογόνα στην πλατεία Συντάγματος οι αγρότες

Νίκος Ραζής / CNN Greece
Νίκος Ραζής / CNN Greece

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί αν δεν βρεθούν λύσεις στα προβλήματά μας»

«Εάν δεν βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

«Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά»

Ελληνες γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Εύβοια αλλά και την Πελοπόννησο και την Κρήτη έφτασαν στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ τους αλλά και με πούλμαν και πλοία.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».

Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece
Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Εχουν ήδη παραταχθεί πάνω από 200 τρακτέρ – αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν, ενώ δυναμώνει ο παλμός των διαδηλωτών.

Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

«Θέλουμε όλο τον κόσμο μαζί μας» – Τι δηλώνουν αγρότες στο CNN GREECE από το συλλαλητήριο

Σε δηλώσεις τους στην κάμερα του CNN GREECE λίγη ώρα πριν το μεγάλο συλλαλητήριο οι αγρότες εκφράζουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα και ζητούν από την κυβέρνηση να «σκύψει» πάνω από τα προβλήματά τους.

Ζητούν δε από τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό τους.

«Θέλουμε τον κόσμο όλο μαζί μας» τονίζει στην κάμερα του CNN Greece ένας αγρότης από την Αμφίκλεια, ενώ ένα άλλος επισημαίνει πως «τα αιτήματά μας είναι δίκαια» και πέρα από το κόστος παραγωγής, την ακρίβεια, και τα καύσιμα, αναφέρεται και στο πρόβλημα των φυτοφαρμάκων, που χρησιμοποιούνται αλόγιστα και χωρίς ευρωπαϊκές προδιαγραφές στις τρίτες χώρες από τις οποίες εισάγουμε, ενώ οι Ελληνες παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να συμμορθωθούν με τις απαραίτητες αλλά ασύμφορες ευρωπαϊκές οδηγίες.

Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece
2.jpg
Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι μίλησε σην κάμερα του CNN Greece ο κ. Παναγιώτης Κουτσομίχος από τον Φενεό της Ορεινής Κορινθίας: «Ο κλάδος μας απειλείται με αφανισμό, Η κυβέρνηση να σκύψει πάνω απο τα προβλήματά μας, γιατί η μελισοκομία γονιμοποιεί το 80% της φύσης».

Στο πλευρό των αγροτών και εκατοντάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο κέμντρο της Αθήνας αλλά και οι φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στα Προπύλαια.

Λίγο νωρίτερα βρέθηκε στο Σύνταγμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης,ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας.

11.jpg
Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece
429013539_1103523194306473_3838823253587258205_n.jpg
Ο πρόεδρος που ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης δίπλα στα τρακτέρ. / Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Τα τρακτέρ έξω από τη Βουλή – Το χρονικό της «απόβασης»

Οι πρώτες πορείες αγροτών ξεκίνησαν από την Ομόνοια με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα αγρότες από τα μπλόκα Καρδίτσας, Αγιάς, Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Αταλάντης και της Μεσσηνίας έφθασαν προς το Σύνταγμα μέσω της Πανεπιστημίου.

Νωρίτερα, από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία με πούλμαν, αλλά και από τη Βοιωτία με τρακτέρ οι αγρότες έφτασαν στην Αθήνα.

Το «παρών» δίνουν και οι αγρότες της Κρήτης οι οποίοι έφτασαν στην πρωτεύουσα με πλοία της γραμμής.

«Δεν κάνουμε πίσω», διαμηνύουν οι αγρότες οι οποίοι θα παραμείνουν στο κέντρο όλο το βράδυ.

Τα τρακτέρ που θα συγκεντρωθούν φαίνεται πως θα ξεπεράσουν τα 200, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν.

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα.

Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα.

Νωρίτερα, από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία με πούλμαν, αλλά και από τη Βοιωτία με τρακτέρ οι αγρότες έφτασαν στην Αθήνα.

O Παναγιώτης Κουτσομίχος, μελισσοκόμος από τον Φενεό της Ορεινής Κορινθίας / Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται είναι οι εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button