Ελλάδα

Αγρότες: Μπλόκα και αποκλεισμοί στα τελωνεία των συνόρων λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αγρότες επιμένουν στα μπλόκα και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι η συζήτηση δε θα γίνει με τα «όπλα τους κατεβασμένα»

Οι αγρότες της Μακεδονίας θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου Φλώρινας – Θεσσαλονίκης στις 16:00 έως τις 17:00 στο κόμβο του Φιλώτα, ενώ θα πραγματοποιήσουν συνέλευση στο μπλόκο προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Θα πραγματοποιήσουν επίσης συμβολικό κλείσιμο των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία στο Τελωνείο Νίκης στη Φλώρινα από τις 12:00 έως τις 15:00, στο πλαίσιο των συντονισμένων κινητοποιήσεων των μπλόκων των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η κοινή Επιτροπή Αγώνα του Νομού Ιωαννίνων οργανώνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 πρωί έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εφορίας και καλεί όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στην συγκέντρωση.

Την ίδια στιγμή, τρακτέρ των αγροτών της Θεσπρωτίας παραμένουν παραταγμένα στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν από κοινού με αγρότες των Ιωαννίνων να ανοίξουν σήμερα τις μπάρες των διοδίων της Εγνατίας Οδού.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας «περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να δείξει έμπρακτα ότι κατανοεί τα προβλήματά μας και ότι είναι δίκαια τα αιτήματα που μας έχουν βγάλει στο δρόμο, άρα περιμένουμε να μας να μας δώσει αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μας κάνει μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας και από εκεί και πέρα να κάνουμε συζητήσεις επί των τιμών των προϊόντων, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, επί της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία έχει μειώσει τις επιδοτήσεις των αγροτών πάνω από 40 με 50% και φυσικά ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τι ΕΛΓΑ θέλουμε να κάνουμε και πότε θα έχουμε έναν οργανισμό που θα ασφαλίζει πραγματικά 100% τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και στους κτηνοτρόφους θα ασφαλίζει τις απώλειες που έχουν από όλες τις νόσους»

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις κινήσεις των αγροτών και αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμα ένας άσος στο μανίκι του πρωθυπουργού για την αυριανή συνάντηση.

Στο Μαξίμου το Σαββατοκύριακο είχαμε μπαράζ συσκέψεων και αυτό για να κλειδώσει το μίνι πακέτο πρόσθετων παροχών αλλά και για να γίνει η απαραίτητη ζύμωση με τα μπλόκα των αγροτών.

Το μέτρο της ταχύτερης καταβολής μέρους της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ύψους 82 εκ. ευρώ έχει κλειδώσει και θα δώσει περαιτέρω ρευστότητα στους αγρότες που τόσο την έχουν ανάγκη.

Ταυτόχρονα όμως σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλίες έγιναν και με τη ΔΕΗ μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να ικανοποιηθεί μέρος των αιτημάτων των αγροτών που αφορά σε χαμηλότερη τιμή στο αγροτικό ρεύμα. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με πληροφορίες επετεύχθη και θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων από την Κυβέρνηση την ερχόμενη Τρίτη. Την ανακοίνωση αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την ώρα που η Κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της ενόψει διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να βγαίνουν με το σταγονόμετρο.

Το σκηνικό όμως θυμίζει ναρκοπέδιο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς ώστε καμία από τις δύο πλευρές να μην αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου.

Από τη μία ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί έναν ανοιχτό διάλογο και πως θα θα “ξύσει τον πάτο του βαρελιού” για να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα θέτοντας όμως ως σαφή όρο τους ανοιχτούς δρόμους.

Αν βρεθεί απέναντι σε αιτήματα που από το Μαξίμου θα θεωρηθούν μαξιμαλιστικά, θα υπογραμμίσει πως δεν γίνεται οι αγρότες να ενισχύονται περισσότερο άλλες κοινωνικές ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν με τα τρακτέρ, εις βάρος άλλων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button