Bουλευτές Οικολόγων: H διαφθορά το μέγιστο εμπόδιο στο κοινοβουλευτικό έργο


Το έργο της κοινοβουλευτικής τους ομάδας κατά το τελευταίο έτος παρουσίασαν το βράδυ της Τρίτης οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών. Οι βουλευτές τόνισαν ότι, παρά την ενισχυμένη παρουσία τους τον τελευταίο χρόνο, το έργο τους συνάντησε συχνά εμπόδια τα οποία, όπως ανέφεραν, σχετίζονται πολλές φορές με την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.


 


Όπως σημειώθηκε κατά την παρουσίαση, το Κίνημα εκπροσωπείται για πρώτη φορά με τρεις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τις οποίες κατέχουν ο Πρόεδρος του Κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου και ο Σταύρος Παπαδούρης, κάτι που συνεπάγεται συμμετοχή σε περισσότερες επιτροπές, ενώ επιτυχία θεωρείται και η εξασφάλιση της προεδρίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος από τον κ. Θεοπέμπτου.


Η παρουσίαση του κοινοβουλευτικού έργου των τριών βουλευτών του Κινήματος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αναλυτικά τα πεπραγμένα των Οικολόγων μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (κατάθεση προτάσεων νόμου, εγγραφή θεμάτων, κατάθεση ερωτήσεων κλπ.) από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022, όπως επίσης και τις διεθνείς παρεμβάσεις του Κινήματος, μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, από την έναρξη του νέου βουλευτικού έργου οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων κατέθεσαν 121 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, από τις 358 που κατατέθηκαν συνολικά, δηλαδή 33,8%. Επίσης, από τις 1.142 εγγραφές αυτεπάγγελτων θεμάτων, οι 509, δηλαδή το 44,6%, κατατέθηκαν με συμβολή των βουλευτών του Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το οποίο συνέβαλε επίσης σε 112 προτάσεις νόμου, εκ των οποίων οι 12, δηλαδή το 23,5%, υπερψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής.


Τα 85 από τα 328 νέα θέματα στη Βουλή, δηλαδή ποσοστό 21%, κατατέθηκαν με τη συμβολή ή και εκ μέρους των βουλευτών του Κινήματος. Επανεγγράφηκαν επίσης συνολικά 814 θέματα, δηλαδή θέματα που ήταν γραμμένα στην προηγούμενη κοινοβουλευτική σύνοδο και εξακολουθούν να υφίστανται, από τα οποία τα 312 είναι των Οικολόγων, δηλαδή ποσοστό 38%.


Επίσης, αναφέρθηκε ότι από τα πέντε σχέδια ψηφίσματος που κατατέθηκαν, το Κίνημα κατέθεσε τα τρία, τα οποία αφορούσαν την «καταδίκη της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων και την τρέχουσα κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», τις «παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος του κουρδικού λαού» τα οποία και εγκρίθηκαν, ενώ δεν εγκρίθηκε το ψήφισμα για την «προστασία του Ακάμα».


Σύμφωνα με την παρουσίαση, οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν εκ  μέρους των τριών βουλευτών αφορούν το ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας, τομείς του περιβάλλοντος και ενέργειας, του πολιτισμού, της υγείας, της οικονομίας, τους κράτους δικαίου, της παιδείας, των μεταφορών, της εργασίας.


Ο κ. Θεοπέμπτου είπε κατά την τοποθέτησή του ότι βρισκόμαστε «στη χειρότερη κατάσταση και με τη χειρότερη κυβέρνηση που είχαμε ποτέ» σε ό,τι αφορά περιβαλλοντικά θέματα, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η ενεργειακή φτώχεια, το αυξανόμενο κόστος καυσίμων και ηλεκτρισμού, αλλά και ειδών πρώτης ανάγκης, επηρεάζουν τους πολίτες.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δυσκολίες που προκάλεσε στο κοινοβουλευτικό έργο το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων, όπου, όπως είπε, «φάνηκε από χρόνια πριν ότι η κυβέρνηση έκανε πλάτες σε συγκεκριμένα γραφεία». Έκανε, δε, λόγο για τη μυστικότητα, τον εκνευρισμό και την επιθετικότητα που αντιμετώπιζε «όποιος δοκίμαζε να ψάξει το θέμα». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι αντίστοιχο σκηνικό δημιουργήθηκε και με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και επεσήμανε ότι αυτά τα θέματα δημιουργούν μία άσχημη εικόνα για την Κύπρο στην ΕΕ και σε άλλες χώρες, «από τις οποίες ζητούμε να μας υποστηρίξουν για το Κυπριακό», όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Κινήματος.


Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Θεοπέμπτου υπογράμμισε την έγνοια του για σωστή και ανοικτή στο κοινό δημόσια διαβούλευση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες για θέματα που αφορούν στην κατοχύρωση και απογραφή των καλλιτεχνών, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν επιδόματα και συντάξεις. Μίλησε, ακόμα, για τις προσπάθειες θέσπισης προδιαγραφών για χώρους ελλιμενισμού, ώστε να μη γίνονται αφορμή για οικειοποίηση παραλιών. Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του πως η επίτευξη της μείωση εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030 θα είναι δύσκολη με την περιορισμένη αξιοποίηση των ΑΠΕ, το κενό στις δενδροφυτεύσεις και στις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, αλλά και στις δημόσιες συγκοινωνίες.


Ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες που δημιουργεί στο κοινοβουλευτικό έργο η κυβερνητική διαφθορά έκανε κατά την τοποθέτησή της και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εκφράζοντας και αμφιβολίες για το κατά πόσο «η Βουλή μπορεί ή θέλει να είναι η μηχανή της κάθαρσης».


«Αυτή η κυβέρνηση έχει καλύψει τα πάντα με ένα πέπλο αδιαφάνειας, ειδικά όσον αφορά τα διαβατήρια και τις παρακολουθήσεις» τόνισε η κ. Ατταλίδου απαντώντας σε ερωτήσεις, λέγοντας ότι οι ερωτήσεις που υπέβαλε σε υπουργεία, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, λάμβαναν απαντήσεις που χαρακτηρίζονταν εμπιστευτικές ή απόρρητες, επομένως δεν μπορούσαν να δημοσιευθούν.


Πρόσθεσε, δε, ότι «τη διαφθορά για να την καταπολεμήσεις χρειάζεται λογοδοσία και ανάληψη ευθυνών, η κυβέρνηση όμως δε θέλει να λογοδοτήσει, ούτε αναλαμβάνει καμία ευθύνη, αλλά μάλιστα προσπαθεί να συσκοτίσει», επισημαίνοντας ότι θεωρεί πως οι εμπιστευτικές απαντήσεις που λαμβάνει είναι διαφθορά που συγκαλύπτεται. «Όταν δημόσια πρόσωπα χρησιμοποιούν τη θέση τους για προσωπικά συμφέροντα, τότε υπάρχει διαφθορά και δυστυχώς πολλοί το αποδέχονται αυτό», είπε η κ. Ατταλίδου, αναφερόμενη και στην περίπτωση του σχεδίου για τον Ακάμα. Κατέληξε, δε, ότι για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι απαραίτητο να υπάρχει κόσμος που να διαμαρτύρεται και να απομακρύνει από δημόσια αξιώματα όσους είναι διεφθαρμένοι.


Ο Σταύρος Παπαδούρης τόνισε κατά την τοποθέτησή του ότι στόχος του κοινοβουλευτικού του έργου ήταν η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και με διάθεση συνεργασίας με άλλες δυνάμεις, ώστε να μπορούν να περνούν οι προτάσεις. Εξήγησε ότι για τον σκοπό αυτό αναζητούνται συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων, με απώτερο σκοπό την ευημερία και την αειφόρο ανάπτυξη, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, όπως είπε. Επεσήμανε και ο ίδιος, όμως, ότι «το κοινοβουλευτικό έργο δεν είναι εύκολη ή απλή υπόθεση, σε μία χώρα που τη διέπει η διαφθορά».


Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να διαφανεί κατά πόσο ένα νομοσχέδιο που κατατίθεται προς έγκριση με τη δικαιολογία ότι είναι απαραίτητο για εναρμόνιση με ευρωπαϊκές οδηγίες έχει όντως αυτό τον σκοπό και έφερε ως τέτοιο παράδειγμα την περίπτωση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Ως πολύ σημαντική επιτυχία του κοινοβουλευτικού έργου ανέδειξε τη θέσπιση αυτεπάγγελτης εξέτασης από το δικαστήριο για καταχρηστικές ρήτρες σε κόκκινα δάνεια. Τέλος, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της πρωτοβουλίας για εκλογή των κομματικών αρχηγών στη Βουλή με σταυρό προτίμησης, σημειώνοντας όμως ότι δεν περιμένει να στηρίξουν τα μεγάλα κόμματα την πρόταση αυτή.


Πηγή: ΚΥΠΕ 

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.