Όσα θέλετε να ξέρετε για την κολπική ξηρότητα

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα συχνό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, αλλά μπορεί να επηρεάσει γυναίκες όλων των ηλικιών.

Συνήθως, προκύπτει ως αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών, καθώς η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων επηρεάζει την υγρασία του κόλπου. Πέρα από τα δυσάρεστα συμπτώματα που τη συνοδεύουν, η κολπική ξηρότητα μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες και συναισθηματικά, οδηγώντας σε χαμηλή αυτοπεποίθηση, χαμηλή λίμπιντο, μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση και πόνο στο σεξ.

Πόσο συχνή είναι η κολπική ξηρότητα;  

Βάσει μελετών το ποσοστό γυναικών που εμφανίζουν κολπική ξηρότητα κυμαίνεται από 13% έως 31%. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού είναι πιο ευάλωτες με ποσοστά που φτάνουν το 50% και 63% αντίστοιχα. Παρόλο που η κολπική ξηρότητα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, λίγες γυναίκες λαμβάνουν τελικά κάποια θεραπεία για να την αντιμετωπίσουν!

Ποιες είναι οι αιτίες κολπικής ξηρότητας;  

Υπάρχουν πολλές αιτίες για την εμφάνιση κολπικής ξηρότητας. Η πιο κοινή είναι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, τα κολπικά τοιχώματα λεπταίνουν, γίνονται λιγότερο ελαστικά, πιο εύθραυστα και ταυτόχρονα μειώνεται η λίπανσή τους.

Συχνά, μάλιστα μπορεί να ακούσεις και τον όρο «κολπική ατροφία», που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η κολπική ξηρότητα. Πρόκειται για μια κολπική φλεγμονή που συμβαίνει λόγω της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων και της επακόλουθης διατάραξης της φυσιολογικής μικροχλωρίδας.

Στην κολπική ατροφία, ο κολπικός ιστός γίνεται ατροφικός, δηλαδή λεπτός και ξηρός. Η φλεγμονή αυτή παρουσιάζεται κυρίως σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Στην εμμηνόπαυση, η ατροφία του κόλπου συνδέεται στενά με την ατροφία στο επιθήλιο της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, για αυτό πλέον σήμερα χρησιμοποιείται και ο όρος «ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης».

Πότε μπορεί να έχεις κολπική ξηρότητα;

Η κολπική ξηρότητα εμφανίζεται κυρίως σε φάσεις ορμονικών αλλαγών, π.χ. κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση ή στο δεύτερο μισό του έμμηνου κύκλου. Παρουσιάζεται επίσης και σε γυναίκες που γέννησαν και θηλάζουν, συνήθως στο πρώτο εξάμηνο. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί σε γυναίκες που παίρνουν φάρμακα (όπως αντισυλληπτικά ή αντικαταθλιπτικά) αλλά και σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών. Η ξηρότητα μπορεί επίσης να προκληθεί από έντονο στρες, υπερβολική άσκηση, αλκοόλ, καφεΐνη ή κάπνισμα.

Ξηρότητα κόλπου κατά την επαφή

Συχνά, ο πόνος που αισθάνεται η γυναίκα κατά τη σεξουαλική επαφή οφείλεται στην κολπική ξηρότητα. Εάν το ζευγάρι δεν αφιερώσει αρκετό χρόνο στα προκαταρκτικά, η γυναίκα δεν θα παράξει αρκετή φυσική λίπανση, κάτι που απαιτείται για μια ανώδυνη ερωτική επαφή. Υπάρχουν ωστόσο λιπαντικά προϊόντα, που θα σε βοηθήσουν να μην χάσεις μέρος της ερωτικής απόλαυσης.

Συμπτώματα κολπικής ξηρότητας

Πέρα από τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, τα συμπτώματα που συνοδεύουν την κολπική ξηρότητα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα καψίματος, τσούξιμο και φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή. Γενικά, η κολπική ξηρότητα μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της φυσιολογικής κολπικής μικροχλωρίδας, οπότε η ιδανική λύση για την αντιμετώπιση της πρέπει να προάγει την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας του κολπικού μικροβιώματος.

Επίσης, η γυναίκα μπορεί να βιώσει επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις με συχνουρία και επώδυνη ούρηση.

Αντιμετώπιση κολπικής ξηρότητας με φυσικό τρόπο!

Αν αναζητάς μια φυσική λύση για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας, μπορείς να δοκιμάσεις το Multi-Gyn LiquiGel. Ανακουφίζει άμεσα από την κολπική ξηρότητα και συμπληρώνει τη φυσική υγρασία του κόλπου. Καινοτομεί καθώς πέρα από τη διαρκή ενυδάτωση, διατηρεί την υγεία της κολπικής χλωρίδας.

Βασίζεται σε φυσικά συστατικά με κυριότερο το πατενταρισμένο σύμπλοκο 2QR, που βελτιστοποιεί την κολπική μικροχλωρίδα. Ταυτόχρονα, προστατεύει από ερεθισμούς κατά τη σεξουαλική επαφή.

To Multi-Gyn LiquiGel δεν περιέχει ορμόνες, και θα το ξεχωρίσεις για την άμεση ανακούφιση και το αποτέλεσμα μακράς διάρκειας!

To άρθρο Όσα θέλετε να ξέρετε για την κολπική ξηρότητα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.