Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2023

Ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2023 όπως και απολογισμός δαπανών της για το 2021 ψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας για το 2023 ο προϋπολογισμός έχει αύξηση 2.3 εκατομμύρια ευρώ υπενθυμίζοντας ότι την παρούσα Περίοδο η Βουλή λειτούργησε υπό πρωτοφανείς συνθήκες, λόγω πανδημίας, εξοικειώθηκε με την τεχνολογία

«Ο προϋπολογισμός του 2023 έχει αύξηση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία συνδέεται με το κόστος της ενέργειας, με τον εξοπλισμό της νέας Βουλής η οποία θα προκύψει με τις εθνικές εκλογές, με τον πληθωρισμό που έχει επίπτωση και σε λειτουργικά έξοδα και σε αγορά αγαθών. Επίσης η αύξηση συνδέεται», όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, «και με την προσωπική διαφορά και με την αύξηση του προϋπολογισμού δαπανών στο Κανάλι της Βουλής».

Επίσης ανανέωσε τη διοικητική ιεραρχία της, «με τήρηση όλων των διοικητικών και νομίμων διαδικασιών, χωρίς τριβές, χωρίς προσφυγές στη Δικαιοσύνη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ίσως και μοναδικών».

Ως προς το σκέλος της πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς τής Βουλής, ο κ. Τασούλας είπε ότι η Βουλή συνέδραμε σημαντικά το ΕΣΥ, τα τελευταία χρόνια, συνέδραμε πολιτιστικές και τοπικές δράσεις συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, συνέδραμε συλλόγους που ασχολούνται με τον τοπικό πολιτισμό, τη λαογραφία. Σύντομα η Βουλή θα χρηματοδοτήσει σημαντικό έργο στο Καλπάκι, «όπου επιτέλους θα αναγραφούν τα 14.000 ονόματα των πεσόντων του έπους του 1940, με χορηγία της Βουλής προς τον τοπικό Δήμο. Η χορηγία είχε αποφασιστεί επί προεδρίας Δημητρίου Σιούφα και υλοποιείται τώρα». 

Στους «μηχανισμούς μνήμης και ανάδειξης της μνήμης», που συνέβαλε η Βουλή, ο κ. Τασούλας συμπεριέλαβε τις πολυάριθμες δράσεις, για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το διάστημα που προηγήθηκε σημαντικά ήταν τα βήματα που έγιναν και για την ανάδειξη του πρώην Καπνεργοστασίου στη Λένορμαν, ως χώρου εκθεσιακού. Το “Καπνεργοστάσιο” θα αξιοποιηθεί και με άλλες μορφές προβολής, με εκδηλώσεις πολιτιστικές, και όπως αποκάλυψε ο κ. Τασούλας, η Βουλή δέχεται ήδη προτάσεις για τη στέγαση τέτοιων δράσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά, ο κ. Τασούλας επιφύλασσε στις ενεργειακές απαιτήσεις. Χάρη στα έργα που έχουν γίνει και δρομολογηθεί, η Βουλή το 2023 θα έχει οικονομικό όφελος στο κόστος ενέργειας 45% και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της κατά 40%.

Οι δαπάνες της Βουλής για το 2023

Οι δαπάνες της Βουλής για το 2023 προϋπολογίζονται στα 148,9 εκατομμύρια ευρώ και, μεταξύ άλλων, αφορούν:

– παροχές στους εργαζόμενους (μισθοί- εισφορές) που θα ανέλθουν σε 112,5 εκατομμύρια ευρώ

– κοινωνικές παροχές δηλαδή, υιοθεσίες παιδιών πεσόντων στρατιωτικών και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Κάθε χρόνο η Βουλή δαπανά 700.000 με 800.000 ευρώ, για τις παροχές προς τις οικογένειες πεσόντων εν υπηρεσία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

– συνδρομές σε διεθνείς οργανισμούς που μετέχει το Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικής διπλωματίας, που είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ

– αγορές αγαθών και υπηρεσιών για τις οποίες προβλέπεται δαπάνη 27 εκατομμυρίων

– τόκοι από δικαστικές αποφάσεις ύψους 55.000 ευρώ

– αποθεματικό ύψους 100.000 ευρώ

– πάγια περιουσιακά στοιχεία

– αγορές έργων τέχνης για τον εμπλουτισμό της συλλογής της Βουλής ή τον επαναπατρισμό σημαντικών έργων τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, από το εξωτερικό.

Οπως είπε ο κ. Τασούλας το Ίδρυμα της Βουλής, για τον προϋπολογισμό του 2023, θα αξιοποιήσει το αποθεματικό του και δεν θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί. Το αποθεματικό αυτό του Ιδρύματος της Βουλής προέρχεται από τη χρηματοδότηση που είχε λάβει ενόψει της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η χρηματοδότηση εκείνη δεν δαπανήθηκε στο σύνολο της, λόγω πανδημίας, ενώ το βάρος της υλοποίησης δράσεων το ανέλαβε η Βουλή κατά κύριο λόγο.

To άρθρο Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2023 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.
Ανακοίνωση: Λόγω των συνεχών αυξήσεων στις παροχές μας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση κάλυψης των αναγκών συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου (servers, website , hosting κ.α). Θα θέλαμε να ζητήσουμε από εσάς την βοήθεια και την στήριξή σας με δωρεές, για την ορθή και μελλοντική λειτουργία του chat . Κάντε δωρεά πατώντας πάνω στο εικονίδιο Donate.

donate