Ψήφος αποδήμων: Ξεκίνησαν οι επαφές Κεραμέως με τα κόμματα

Ξεκίνησαν οι επαφές της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως με τα κόμματα για το νομοσχέδιο που καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των αποδήμων και το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από χθες, Δευτέρα (10.07.23).

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί η Νίκη Κεραμέως είδε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο και Θανάση Θεοχαρόπουλο. «Ξεκινήσαμε τις επαφές με τα πολιτικά κόμματα για το σχέδιο νόμου που προβλέπει άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων. Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό σήμα στον απανταχού Ελληνισμό και να τους δώσουμε φωνή χωρίς αστερίσκους», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Όπως σχολίασαν σχετικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση είναι «ακριβώς ίδια με το αρχικό νομοσχέδιο του Βορίδη που κατατέθηκε τον 4.2021 και δεν είχε υιοθετηθεί». Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως «το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι σημαντικό» και επιβεβαίωσαν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ του να δοθεί «το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν», καθώς «εκ του αποτελέσματος η πρόταση που τελικά προκρίθηκε με τον νόμο 4648/2019 δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

«Αντίθετα, η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που καταθέσαμε στη Βουλή το 2018 εξασφάλιζε και το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι και ήταν σύμφωνη με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Εξάλλου αυτή η πρόταση είχε κατατεθεί και από τον κ. Γεραπετρίτη το 2017 στην έκθεση της επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου», σημείωσαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως «ένα τέτοιο σοβαρό θέμα απαιτεί χρόνο και χώρο διαλόγου για να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο και πρέπει να συζητηθεί ουσιαστικά και διεξοδικά αν αναζητούμε πραγματικά συνθέσεις που είναι απαραίτητες σε ένα τέτοιο ζήτημα».

«Τέλος, αφού ανοίγει αυτός ο διάλογος, από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους εκλογείς εσωτερικού που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους κάτι που συνετέλεσε στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές, θέμα για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία », κατέληξαν οι εν λόγω πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.
Ανακοίνωση: Λόγω των συνεχών αυξήσεων στις παροχές μας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση κάλυψης των αναγκών συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου (servers, website , hosting κ.α). Θα θέλαμε να ζητήσουμε από εσάς την βοήθεια και την στήριξή σας με δωρεές, για την ορθή και μελλοντική λειτουργία του chat . Κάντε δωρεά πατώντας πάνω στο εικονίδιο Donate.