Χρήστος Σταϊκούρας για ΔΝΤ: Θα έχουμε αποπληρώσει πλήρως το χρέος μας έως τα τέλη Μαρτίου

H Ελλάδα θα αποπληρώσει τις τελευταίες δόσεις των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έως τα τέλη Μαρτίου, δύο χρόνια πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Αυτό ανέφερε την Δευτέρα (14.02.2022) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του στο Reuters.

«Η Ελλάδα έχει υποβάλει επίσημα αίτημα για την πλήρη αποπληρωμή των ανεξόφλητων δανείων της. Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η κίνηση αναμένεται να μειώσει το χρέος κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα και να εξοικονομηθούν χάρη σ’ αυτή περίπου 50 εκατ. ευρώ από πληρωμές τόκων.

Από το 2018, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών στο Reuters, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε αποπληρωμές στο ΔΝΤ νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο και τώρα χρωστά 1,9 δισεκατομμύριο ευρώ σε δάνεια που λήγουν έως το 2024, η τελευταία δόση από ένα σύνολο 28 δισεκ. ευρώ που το ΔΝΤ παρέσχε στην Ελλάδα από το 2010 ως το 2014.

«Η Ελλάδα έχει υποβάλει επισήμως αίτημα για την πλήρη αποπληρωμή των ανεξόφλητων δανείων της από το ΔΝΤ. Η σχετική διαδικασία έχει αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του στο βρετανικό πρακτορείο.

Σημείωσε επίσης ότι, παρά την αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας κορονοϊού, η Ελλάδα θα επανέλθει, όπως έχει δεσμευτεί, σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα καθώς η χώρα η Ελλάδα επιδιώκει να επιστρέψει έως το 2023 στην επενδυτική βαθμίδα.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια συνετή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και μια διορατική στρατηγική έκδοσης χρέους, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες του γεγονότος ότι, παρά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η χώρα δεν έχει επιτύχει ακόμη να βρίσκεται στο επενδυτικό στάτους», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Αναφορικά με το 2023 και μετά, θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση της επίτευξης ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Χρήστος Σταϊκούρας για ΔΝΤ: Θα έχουμε αποπληρώσει πλήρως το χρέος μας έως τα τέλη Μαρτίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.