Χιλιάδες στα νοσοκομεία και ένας νεκρός λόγω σφοδρής αμμοθύελλας στο Ιράκ


Ένα άτομο πέθανε στο Ιράκ και περισσότεροι από 5, 000 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία την Πέμπτη για αναπνευστικές παθήσεις λόγω σφοδρής αμμοθύελλας, της έβδομης μέσα σε ένα μήνα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.


 


Οι καταιγίδες σκόνης έχουν αυξηθεί δραματικά σε συχνότητα στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια, λόγω της υποβάθμισης του εδάφους και των έντονων ξηρασιών που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή, με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και την απότομη μείωση των βροχοπτώσεων.


Οι κάτοικοι σε έξι από τις 18 επαρχίες του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της Βαγδάτης και της αχανούς δυτικής περιοχής του Αλ Ανμπάρ ξύπνησαν για άλλη μια φορά αντικρύζοντας ένα πυκνό σύννεφο σκόνης που κάλυπτε τον ουρανό.


Η σκόνη και οι αμμοθύελλες εμφανίζονταν πάντα στη Μέση Ανατολή, αλλά έγιναν πιο συχνές και έντονες τα τελευταία χρόνια και αυτό έχει συνδεθεί με την υπερβολική χρήση του νερού των ποταμών, την υπερβόσκηση και την αποψίλωση των δασών.


Τα λεπτά σωματίδια σκόνης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως άσθμα και καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και να μεταδώσουν βακτήρια και ιούς, καθώς και φυτοφάρμακα και άλλες τοξίνες.


Οι αρχές στις επαρχίες Αλ-Ανμπάρ και Κιρκούκ, βόρεια της πρωτεύουσας, κάλεσαν τους κατοίκους να μην βγουν από τα σπίτια τους, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων INA.


Οι καταιγίδες αναμένεται να γίνουν πιο έντονες με την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, επειδή οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι περισσότερες ακανόνιστες βροχοπτώσεις στεγνώνουν γρηγορότερα τη γη και επιταχύνουν την ερημοποίηση.


Οι αμμοθύελλες προκαλούν επίσης οικονομική ζημιά μειώνοντας την ορατότητα, μερικές φορές σχεδόν στο μηδέν, κλείνοντας αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, βλάστηση και ηλιακούς θερμοσίφωνες.


Το πλούσιο σε πετρέλαιο Ιράκ, κατατάσσεται ως μία από τις πέντε χώρες του κόσμου που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση.


Τον περασμένο Νοέμβριο, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι το Ιράκ, μια χώρα 41 εκατομμυρίων κατοίκων, θα μπορούσε να υποστεί μείωση 20 τοις εκατό στους υδάτινους πόρους μέχρι το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής.


Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ιράκ ζει τώρα στη φτώχεια.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.