Φρένο… στις εξαγωγές των φαρμάκων που λείπουν από τα ελληνικά φαρμακεία


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022, 09:07

Για τουλάχιστον δύο μήνες θα απαγορευτούν οι εξαγωγές φαρμάκων που λείπουν από τα ελληνικά φαρμακεία.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής Νάντιας Γιαννακοπούλου υποστήριξε ότι 120 είναι οι κωδικοί και όχι 200 των φαρμακευτικών σκευασμάτων που λείπουν από την χώρα μας.

Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας η κυβέρνηση έχει προβεί δύο φορές το τελευταίο εξάμηνο σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων κωδικών. Τόνισε, μάλιστα ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει νέος κατάλογος απαγορεύσεων. “Έχουμε καταλήξει μετά από συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σε 120 κωδικούς φαρμάκων, κυρίως αυτών που δεν έχουν γενόσημο”, είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: “Η απαγόρευση αυτή θα είναι για μακρύ χρονικό διάστημα, και σ’ αυτό το διάστημα θα απαγορεύεται η αποθήκευση προϊόντος στις φαρμακευτικές εταιρείες”.

Ο κ. Πλεύρης στην βουλή αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ληφθούν συνολικά προκειμένου να σταματήσουν οι ελλείψεις των φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Τα μέτρα είναι τα εξής:

Στα μη εξαγώγιμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη, “ακόμα και εκεί που δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή με δραστική ουσία, θα γίνεται μόνο με δραστική ουσία, και είμαστε σε επικοινωνία με την ΗΔΙΚΑ προκειμένου, όταν δεν μπορεί ο ασθενής να βρει το εμπορικό φάρμακο, να μπορεί να βρει το φάρμακο της δραστικής ουσίας”.

“Έγινε συνεννόηση με τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ και θα πάμε σε μεγάλη εισαγωγή φαρμάκων που παρουσιάζεται έλλειψη”.

Βρίσκεται υπό επεξεργασία, και αυτό θα είναι “η συνολική λύση του θέματος από δω και πέρα”, η υποχρεωτική χορήγηση των ελλειπτικών φαρμάκων “με ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μόνο, και η υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες να δηλώνουν τις πωλήσεις αυτών των φαρμάκων”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, “ό,τι μπαίνει από δω και πέρα σε απαγόρευση εξαγωγών θα συνταγογραφείται μόνο ηλεκτρονικά, για να μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο, και οι φαρμακαποθήκες, για κάθε πώληση που θα κάνουν, θα πρέπει να δηλώνουν αυτές τις πωλήσεις σε πλατφόρμα. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά θα βοηθήσει να λειτουργήσουν τα άλλα μέτρα”.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022, 09:20

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.
Ανακοίνωση: Λόγω των συνεχών αυξήσεων στις παροχές μας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση κάλυψης των αναγκών συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου (servers, website , hosting κ.α). Θα θέλαμε να ζητήσουμε από εσάς την βοήθεια και την στήριξή σας με δωρεές, για την ορθή και μελλοντική λειτουργία του chat . Κάντε δωρεά πατώντας πάνω στο εικονίδιο Donate.

donate