ΥΠΟΙΚ: Οι προβλέψεις Κομισιόν επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία της οικονομίας


Τη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της, επιβεβαιώνουν οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά 5,3% το πρώτο εννεάμηνο του 2021, ενώ η πρόβλεψη για το 2022 είναι για αύξηση 4,1%.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου το 2021 ανέκαμψε δυναμικά, ενώ εκτιμάται ότι η απώλεια λόγω της υγειονομικής κρίσης του 2020 θα ανακτηθεί πλήρως, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη στο οικονομικό περιβάλλον και ενισχύοντας τη θέση του κράτους να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της προσήλωσης στη συνετή δημοσιονομική πολιτική, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.


Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,3% κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, προστίθεται. Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, υποστηριζόμενη από την δημοσιονομική τόνωση, καθώς και από τις εξαγωγές υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, τα έσοδα από τον τουρισμό συνέχισαν να ανακτούν το χαμένο έδαφος και έφτασαν το 53% της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Συνολικά για το 2021, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται στο 5,3%.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι κίνδυνοι στην ανάπτυξη παραμένουν ισορροπημένοι. Παρά την πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων και τη διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών λόγω του υψηλού πληθωρισμού, η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2022, υποστηριζόμενη από το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού για τον ενήλικο πληθυσμό και τον αναμενόμενο μετριασμό των περιορισμών που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19.


Επιπλέον, σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών, οι προοπτικές για την τουριστική περίοδο είναι θετικές, με βάση τα δεδομένα των προγραμματισμένων διεθνών πτήσεων. Το 2022, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,1%, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης, και συγκεκριμένα των επενδύσεων που θα ενισχυθούν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και της μικρής θετικής συνεισφοράς από τις καθαρές εξαγωγές. Το 2023, η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι στο 3,5%.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει, επίσης, ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας αποτελούν τον κύριο παράγοντα αύξησης του πληθωρισμού για το 2021, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,3%. Οι προβλέψεις δείχνουν ενίσχυση του πληθωρισμού για το 2022 στο 2,6%, ο οποίος παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (3,9%), ενώ αναμένεται αποκλιμάκωση μέσα στο 2023, με την πρόβλεψη να ανέρχεται στο 1,2%.


Σημειώνεται επίσης πως η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κύπρου το 2021 είναι ίσος με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ενώ προβλέπεται να είναι ελαφρά καλύτερος το 2022 στο 4,1%, σε σύγκριση με 4,0% για Ευρωζώνη και ΕΕ, και σημαντικά υψηλότερος το 2023 στο 3,5%, σε σύγκριση με 2,7% στην Ευρωζώνη και 2,8% στην ΕΕ.


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.