Τσαβούσογλου:Το τουρκολιβυκό μνημόνιο θα καθορίσει ισορροπίες στην αν.Μεσόγειο


Το τουρκολιβυκό μνημόνιο θα καθορίσει τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας «είδατε σε ποια κατάσταση έφερε την Ελλάδα».


Ισχυρίστηκε ακόμη πως αν η ΕΕ θέλει να γίνει στρατηγικός παράγοντας θα πρέπει να πάψει να είναι το παιχνίδι του διδύμου Ε/Κ- Ελλάδας και θα κάνει τα απαραίτητα βήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία.


Μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι πολιτικές και πως όταν αφορούν την Τουρκία, υπάρχει πίεση.


«Μιλάμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γιατί δεν γίνεται το ίδιο και με την Ελλάδα; Στις συναντήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες λέμε ότι το ΕΔΑΔ είναι διπρόσωπο και ότι οι αποφάσεις του είναι πολιτικές», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.


Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αποτελέσματα της ενεργούς πολιτικής που ξεκινήσαμε να ακολουθούμε το 2019 στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι «μπορείτε να δείτε όλοι σε ποια κατάσταση έχει φέρει την Ελλάδα το Μνημόνιο Συνεργασίας για τους Υδρογονάνθρακες, το οποίο υπογράψαμε στην Τρίπολη τον Οκτώβριο».


Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι μπροστά στην απόφαση της Ελλάδας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη, την περασμένη εβδομάδα, η Λιβύη έλαβε μέτρα για να προστατεύσει τη Συμφωνία Ναυτιλιακής Δικαιοδοσίας που υπέγραψε με την Τουρκία.


«Επίσης την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα παραπονέθηκε στον ΟΗΕ για τη Συμφωνία Υδρογονανθράκων που υπογράψαμε με τη Λιβύη τον Οκτώβριο. Εμείς, μαζί με τη Λιβύη, μεταφέραμε την κοινή μας απάντηση σε αυτήν την επιστολή στον ΟΗΕ αμέσως μετά. Αυτό το επίτευγμα θα καθορίσει τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο για γενιές», ανέφερε.


Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως ως ευρωπαϊκή δύναμη ( η Τουρκία), προωθεί τις σχέσεις την με την ΕΕ με στρατηγική προσέγγιση.


«Φέτος, συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε την απαραίτητη συμβολή στην υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ήπειρός μας και η ΕΕ, με το σύνθημα ‘Η Τουρκία είναι Ευρώπη’. Αν η ΕΕ είναι να γίνει στρατηγικός παράγοντας, θα πάψει να είναι το παιχνίδι του διδύμου Ε/Κ-Ελλάδας και θα κάνει τα απαραίτητα βήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία», ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.