Το τέλος της επιχείρησης Μπαρκάν και ο ρωσικός κίνδυνος στην Αφρική

Η Γαλλία δια στόματος του προέδρου της έχει ανακοινώσει εδώ και τουλάχιστον 90 ημέρες πως ο πόλεμος ενάντια στους τζιχαντσιτές στο Μάλι θα τερματιστεί. Αυτό αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα καθώς και οι τελευταίοι Γάλλοι στρατιώτες έχουν αποχωρήσει από την χώρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται αύριο να προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση του τερματισμού της επιχείρησης Μπαρκάν στην περιοχή νοτίως της ερήμου Σαχάρα. Από το 2014 η Γαλλία είχε κηρύξει τον πόλεμο στις τζιχανιστικές δυνάμεις της Αφρικής και πιο συγκεκριμένα σε όσους μαχητές δρούσαν στο Μάλι. Η είδηση του τέλους του πολέμου με τους τζιχαντιστές της Αφρικής είχε ανακοινωθεί ουσιαστικά
τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αφήσει να εννοηθεί αρχικά πως θα μειωθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στο Μάλι ενώ στην συνέχεια πηγές από το Ελιζέ τόνιζαν πως οι άλλοι στρατιώτες θα φύγουν στο σύνολό τους από την περιοχή.

Η χούντα που έχει την εξουσία από το 2020 στο Μάλι έχει ζητήσει με επίσημο τρόπο από την Γαλλία εδώ και δύο χρόνια την αποχώρηση των στρατευμάτων της και τους τελευταίους έξι μήνες κάνει συχνά πυκνά νύξεις για «στρατό κατοχής» στα επίσημα και ανεπίσημα fora. Το 2014 περισσότεροι από 5.500 Γάλλοι στρατιώτες βρέθηκαν στην κεντρική Αφρική προκειμένου να «κερδίσουν την μάχη απέναντι στην τρομοκρατία» όπως τότε ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας. Οκτώ χρόνια μετά οι 3.500 στρατιώτες της Γαλλικής Δημοκρατίας έχουν ήδη εγκαταλείψει τις θέσεις και τις υποδομές τους και έχουν εδώ και κάποιες ημέρες επιστρέψει στα πάτρια εδάφη.


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.