Το πρώτο «πράσινο» ελληνικό νησί


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022, 11:13

Το μικρό νησί του Αη Στράτη, με 200 μόνιμους κατοίκους, αναμένεται να γίνει το πρώτο νησί που θα καταναλώνει αποκλειστικά ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Το μικρό υβριδικό έργο που δρομολογείται στο ακριτικό νησί του Βορείου Αιγαίου θα αποτελέσει οδηγό για μεγαλύτερα πρότζεκτ. Βάσει σχεδίου, στον ‘Αη Στράτη θα πάψει εντελώς τη λειτουργία του ο Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ, ο οποίος λειτουργεί με ντίζελ. Στόχος είναι το νησί να καταστεί ενεργειακά αυτόνομο, δείχνοντας το δρόμο και τον τρόπο για αντίστοιχα έργα και σε μεγαλύτερες περιοχές.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο του Αη Στράτη, Μαρία Κακαλή, η τελευταία εξέλιξη έχει να κάνει με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία χορηγεί ενιαία άδεια στο Δήμο Αγίου Ευστρατίου, για εγκατάσταση υβριδικού σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από αιολικό και φωτοβολταϊκό σταθμό, και για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση συσσωρευτών. Ακόμα, η άδεια προβλέπει και την εγκατάσταση σταθμού για την παραγωγή θερμικής ενέργειας καθώς και δικτύου διανομής και προμήθειας της θερμικής ενέργειας. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στο νησί του Αγίου Ευστρατίου.

Ανάδοχος του έργου είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία με την εμπειρία της σε έργα ΑΠΕ, καλείται να φέρει εις πέρας ένα έργο – ορόσημο. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει εργασίες κατασκευής με διάρκεια 25 μηνών και λειτουργία-συντήρηση του έργου για δώδεκα χρόνια.

Ο Υβριδικός σταθμός παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα αποτελείται από:

  • Έναν αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,9 ΜW, αποτελούμενο από μία ανεμογεννήτρια.
  • Έναν  φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 ΜW, αποτελούμενο από 432 φωτοβολταϊκά πάνελ.
  • Έναν υποσταθμό των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη σύνδεσή τους με αποκλειστική γραμμή μέσης τάσης.
  • Ένα σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση συσσωρευτών. Υπόγεια γραμμή διασύνδεσης μέσης τάσης, για τη διασύνδεση των μονάδων ΑΠΕ με τον κεντρικό υποσταθμό στου νησιού.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022, 11:32

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.