Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις κατά Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη
Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις κατά «εξτρεμιστών» Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη.
Καλώντας την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να ενεργήσει κατάλληλα ώστε να βάλει τέλος στο κλίμα «ατιμωρησίας» σε αυτό το κατεχόμενο από το Ισραήλ παλαιστινιακό έδαφος από το 1967, όπως και «να σταματήσει την επέκταση των εποίκων στην παλαιστινιακή γη».
«Τα μέτρα αυτά αποτελούν απάντηση στη συνεχιζόμενη αύξηση της βίας που καταστρέφει τις παλαιστινιακές κοινότητες της Δυτικής Όχθης», εξηγεί σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό το κατεχόμενο έδαφος γνωρίζει έξαρση της βίας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023 και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Ο ΟΗΕ κατέγραψε περισσότερες από 1.400 επιθέσεις εποίκων εναντίον παλαιστινιακών κοινοτήτων μετά τον Οκτώβριο του 2023.
Τουλάχιστον 635 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί από τον ισραηλινό στρατό ή από εποίκους, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων παλαιστινιακών στοιχείων.
Οι κυρώσεις αυτές που αφορούν συνολικά τρεις εβραϊκούς οικισμούς, αποτελούν συνέχεια των κυρώσεων που αποφασίστηκαν στις αρχές Μαΐου και είχαν στόχο ειδικά «εξτρεμιστές» εποίκους.
Οι εβραϊκοί οικισμοί Τιρζάχ Βάλεϊ Φαρμ, Μεϊταρίμ και Σούβι Ερέτζ «προέτρεψαν και ευνόησαν δραστηριότητες που συνιστούν σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος των Παλαιστινίων», αναφέρει η ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.
Τέσσερις ισραηλινές οργανώσεις αποτελούν επίσης στόχο των κυρώσεων αυτών: η γεσίβα (ταλμουδική σχολή) Οντ Γιοσέφ Σάι, η Χασομέρ Γιος, η Τοράτ Λεσιμά και Αμανά. Το Od Yosef Chai Yeshiva είναι θρησκευτικό σχολείο γνωστό για την προώθηση της βίας κατά των μη Εβραίων. Η οργάνωση Hashomer Yosh παρέχει εθελοντές για παράνομα φυλάκια. Η Torat Lechima έχει εγγραφεί ως φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει οικονομική υποστήριξη στους εβραϊκούς οικισμούς και η Amana είναι κατασκευαστική εταιρία.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να πατάξει τη βία των εποίκων και να βάλει τέλος στη νομιμοποίηση των οικισμών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.
«Η αδράνεια της ισραηλινής κυβέρνησης επέτρεψε την ανάπτυξη κλίματος ατιμωρησίας όπου η βία των εποίκων μπόρεσε να αυξηθεί ανεξέλεγκτα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι έποικοι στοχοθέτησαν επίσης σχολεία και οικογένειες με μικρά παιδιά. Όπως δήλωσε, οι νέες κυρώσεις θα καταστήσουν δυνατό να «λογοδοτήσουν όσοι υποστήριξαν και διέπραξαν τόσο απεχθείς προσβολές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Σχεδόν 490.000 έποικοι ζουν στη Δυτική Όχθη δίπλα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Το 2023 σηματοδότησε ένα ρεκόρ στην αύξηση των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με τον μεγαλύτερο αριθμό οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι εβραϊκοί οικισμοί που χτίστηκαν στη γη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 είναι παράνομοι και η επέκτασή τους αποτελεί επί δεκαετίες ένα από τα πιο επίμαχα θέματα μεταξύ του Ισραήλ από τη μια πλευρά, και των Παλαιστινίων και της διεθνούς κοινότητας από την άλλη. Το Ισραήλ επικαλείται βιβλικούς, ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς με την περιοχή.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.