Το ΕΜΠ στην ισχυρή συμμαχία EULiST των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων

Ως βασικός εταίρος συμμετέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο «EULiST “European Universities linking Society and Technology”», μαζί με άλλα δέκα πανεπιστήμια από δέκα διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Η έγκριση της χρηματοδότησης ύψους 14,3 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Συμμαχία EULiST – για τα επόμενα τέσσερα χρόνια – «δικαιώνει το όραμα κορυφής του ΕΜΠ», σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΜΠ, Ανδρέα Μπουντουβή.

Δικαιώνεται επίσης η προσπάθεια της πολυμελούς ομάδας εργασίας του ΕΜΠ, που αριθμεί περισσότερα από 50 άτομα από όλες τις Σχολές αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΜΠ και φοιτητές, έχοντας ως συντονίστρια την καθηγήτρια Κατερίνα Αδάμ (Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών).

Τα Πανεπιστήμια του μέλλοντος

Ηδη από το 2020 το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει επενδύσει, μέσω του EULiST, στη στρατηγική συνεργασία των δέκα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της στρατηγικής διεθνοποίησής του, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή συμμαχία της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

«Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια αποτελούν ένα νέο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης, και αφορούν συμμαχίες που σκοπεύουν να εξελιχθούν στα Πανεπιστήμια του μέλλοντος, ενισχύοντας την ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με την Έρευνα, την Καινοτομία και την Κοινωνία», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση ο πρύτανης του ΕΜΠ.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουτουβής / EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Μπουντουβή, ανοίγεται ένας δρόμος που συνιστά μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για το Ίδρυμα, καθώς και για τους εταίρους του στη Συμμαχία.

«Η προσπάθεια του EULiST ελπίζω να αγκαλιαστεί από όλη την κοινότητα και κυρίως τους τωρινούς και μελλοντικούς φοιτητές και φοιτήτριές μας», σημείωσε ο Πρύτανης του ΕΜΠ.

Στα τέλη Ιουνίου (25-27 Ιουνίου 2023) το ΕΜΠ φιλοξένησε την ετήσια Γενική Συνέλευση EULiST στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, με τη συμμετοχή 65 εκπροσώπων των δέκα πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο της ΓΣ οργανώθηκε από το ΕΜΠ το πρώτο καινοτόμο Εντατικό Πρόγραμμα Μικτής Κινητικότητας της Συμμαχίας EULiST, με τίτλο “Monitoring Clean Energy in the EULiST campuses” στο οποίο συμμετείχαν 20 φοιτητές από τα Πανεπιστήμια του EULiST.

1170x460-crop-100-eulist_2023_slider.jpg
(Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)

Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Ανάμεσα στις πρώτες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι η ανάπτυξη της μάθησης μέσω αντιμετώπισης προκλήσεων challengebased learning, νέες ευκαιρίες πρακτικής άσκησης, κοινές ερευνητικές προτάσεις στις περιοχές ενδιαφέροντος της συμμαχίας, και η χαρτογράφηση των κοινωνικών εταίρων με προτεραιότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Επίσης το EULiST έχει στόχο την αντιμετώπιση ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, συμβάλλοντας στις κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου EULiST είναι το Leibniz University Hannover (Γερμανία), και μαζί με το ΕΜΠ μετέχουν ως Εταίροι τα Πανεπιστήμια Technical University of Vienna (Αυστρία), Lappeenranta-Lahti University of Technology LUT (Φινλανδία), Jönköping University (Σουηδία), Institut Mines-Télécom (Γαλλία), Brno University of Technology (Τσεχία), Slovak University of Technology in Bratislava (Σλοβακία), University Rey Juan Carlos (Ισπανία), University L’Aquila (Ιταλία)


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.