Τουρκική βεβήλωση ιερού χώρου 16 αιώνων

Στην Κομισιόν έρχεται η νέα ανίερη προσβολή της Τουρκίας στην Παναγία Σουμελά. Σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Για τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (PPE), ο Θεόδωρος Ζαγοράκης (PPE), η Μαρία Σπυράκη (PPE), η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (PPE), η Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη (PPE), ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (PPE), ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος (PPE), ο Γεώργιος Κύρτσος (PPE), ο Λευτέρης Χριστοφόρου (PPE) κι ο Λουκάς Φουρλάς (PPE), κατέθεσαν ερώτηση προς την Κομισιόν, με αίτημα γραπτής απάντησης, βάσει του άρθρου 138 του Κανονισμού.

Η ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά από Τούρκους πολίτες που χορεύουν σε διαφημιστικό spot για τουριστική προβολή. Οι Έλληνες αλλά και Κύπριοι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ, τονίζουν ότι οι προσβλητικές αυτές εικόνες, που έγιναν ύστερα από άδεια των τουρκικών αρχών, σε έναν ιερό χώρο με ιστορία 16 αιώνων και υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν ασέβεια στην ιερότητα του χώρου και ύβρη για τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Υπενθυμίζουν δε ότι η προκλητικότητα αυτή προστίθεται σε μια σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η πρόσφατη μετατροπή σε τζαμιά της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα το 2013.

Ως εκ τούτου οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τη διάσωση των μνημείων αυτών, καθώς ο σεβασμός τους αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Click4more: Οργή ΥΠΕΞ για το «πάρτι» στην Παναγία Σουμελά! Μήνυμα στην Τουρκία να μην επαναληφθεί

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

«Η βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά, ενός ιερού χώρου με ιστορία 16 αιώνων, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και η ασέβεια στην θρησκευτικότητά του από τούρκους πολίτες που συμμετείχαν χορεύοντας σε διαφημιστικό spot, για τουριστική προβολή, αποτελεί  ασέβεια στην ιερότητα του χώρου και ύβρη για τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Οι προσβλητικές αυτές εικόνες έρχονται σε συνέχεια ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η πρόσφατη μετατροπή σε τζαμιά της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και της Αγιάς Σοφίας στην Τραπεζούντα το 2013.
Με αφορμή λοιπόν τη νέα προκλητική αυτή ενέργεια που έγινε μετά από άδεια των τουρκικών αρχών, ερωτάται η Επιτροπή:

1)Σκοπεύει να απευθύνει διάβημα διαμαρτυρίας προς τις Τουρκικές αρχές να
συμμορφωθούν με την υπόδειξη του Ε.Κ. για την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης της ταυτότητας των Ελληνοχριστιανικών μνημείων στον ιστορικό Πόντο και την
επαναλειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσείου;

2)Σκοπεύει να επισημάνει στην Τουρκία ότι ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, αποτελούν προϋπόθεση για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.