Τατάρ: Ε/κ και Γάλλοι εξετάζουν τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Κύπρο

Ο Ερσίν Τατάρ προειδοποίησε ότι «κάτι μαγειρεύεται» μεταξύ των Γάλλων και των Ελληνοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τις βρετανικές βάσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Express.co.uk.

Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να έχει εκλεγεί πρόσφατα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι αυτός και ο Εμανουέλ Μακρόν σχηματίζουν στενή σχέση με τον Γάλλο Πρόεδρο, ενώ λέγεται ότι εξετάζουν τη δημιουργία βάσης στο νησί.

Πηγή της «ΤΔΒΚ» ανέφερε ότι οι Γάλλοι που προσπαθούν να πιέσουν το Ηνωμένο Βασίλειο  και αυτό «θα μπορούσε να είναι μέρος μιας στρατηγικής εκδίκησης για το Brexit».

Διαβάστε επίσης: Επιστολή ΠτΔ σε Γκουτέρες: Διορίστε απεσταλμένο με την πρώτη ευκαιρία

Σε μια επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα, ο Ερσίν Τατάρ, εξέφρασε ανησυχίες για τις εξελίξεις και είπε ότι είναι αντίθετες με προηγούμενες συμφωνίες στο νησί.

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν προειδοποιήσει ότι μια γαλλική στρατιωτική βάση στο νησί της Κύπρου θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για μια προσπάθεια απομάκρυνσης των βρετανικών βάσεων που ιδρύθηκαν το 1960.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Express.co.uk, ο Τατάρ προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι «προσπαθώντας να μην αναγνωρίσει τα τουρκικά δικαιώματα με το σύνταγμα του 1960, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αγνοούσε επίσης τα δικά του δικαιώματα στις δύο βάσεις στην πρώην αποικία που είναι τώρα μέρος της Κοινοπολιτείας».

Συγκεκριμένα ανέφερε «ξέρουμε ότι υπάρχει κάτι που μαγειρεύεται μεταξύ Γάλλων και Ελληνοκυπρίων».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να απαιτεί από όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, να αποδεχτούν μια γαλλική βάση.

Συνεχίζοντας, ανέφερε «οι Βρετανοί θα έπρεπε να νιώθουν άβολα με αυτό, αφού λόγω της συμφωνίας του 1960, έχουν δύο βάσεις. «Δεν θα έπρεπε οι Κύπριοι χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, χωρίς τη συναίνεση της εγγυήτριας δύναμης, να εμπλακούν σε μια τέτοια στρατιωτική συμφωνία με τους Γάλλους».
Πρόσθεσε ότι «Η δημιουργία βάσης από τη Γαλλία στην ελληνοκυπριακή διοίκηση και ο οπλισμός της από τις ΗΠΑ συνιστούν σαφείς και ξεκάθαρες παραβιάσεις των ιδρυτικών συμφωνιών της Κύπρου. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζει ότι οι ιδρυτικές τους συμφωνίες είναι έγκυρες».

«Είναι αδύνατο για τη Γαλλία να έρθει και να δημιουργήσει μια βάση. Από νομική άποψη, η Γαλλία δεν πρέπει να έρθει και να δημιουργήσει ναυτική βάση στην ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Η πρώτη επίσκεψη του πρόσφατα επανεκλεγμένου Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν μετά τη νίκη του ήταν στα κατεχόμενα σε ένδειξη ότι σκοπεύει να καταστήσει το Κυπριακό προτεραιότητα με τη χώρα του και την κυβέρνηση του Τατάρ να απαιτούν λύση δύο κρατών.

Επιπλέον ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ήταν απογοητευμένος με τη στάση των Βρετανών. «Τα πράγματα χειροτερεύουν, θα μπορούσα να πω. Η βρετανική κυβέρνηση είναι εντελώς αναίσθητη απέναντι στους Τουρκοκύπριους. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Ο νέος Ύπατος Αρμοστής βγήκε με μια άνευ προηγουμένου δήλωση για αρπαγή γης από την Τουρκία. Συνήθως οι πρεσβευτές είναι λίγο πιο προσεκτικοί για να μην εκνευρίσουν κανέναν, αλλά απλώς μιλάει. Θέλω να πω, γιατί το κάνει αυτό;»

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι κρίσιμες γιατί βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Οι βάσεις αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου ως αποικιακής δύναμης από την Κύπρο, αλλά οι επακόλουθες εντάσεις μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής κοινότητας οδήγησαν το νησί σε διχοτόμηση.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανική δέσμευση σε λύση ΔΔΟ και πίστη σε δυνατότητα επανέναρξης συνομιλιών
 

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.