Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Ερντογάν θα έχει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους

Διμερείς συναντήσεις, θα έχει το πρωί της Τρίτης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Τετάρτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, που δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία, θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που θα έχει αύριο ο Γάλλος πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του.

Η γαλλική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας θα πρέπει να γίνει χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ως προς τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Παρίσι τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία, σημειώνοντας ωστόσο πως μέχρι την ολοκλήρωση της προσχώρησης, θα πρέπει να συνεχιστεί η στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο.

Θα πρέπει δε ειδικότερα να του δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις, όχι μόνο σε σχέση με την αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης, αλλά και σε σχέση με την αντιμετώπιση ανάλογων επιθέσεων στο μέλλον. Ως προς το ζήτημα,τέλος, των αμυντικών δαπανών το Παρίσι αναμένεται να ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι ως το 2030 αυτές θα υπερβούν το 2% του γαλλικού ΑΕΠ.

Γερμανία – Όλαφ Σολτς: “Δεν θα πρέπει να θεωρούνται συνδεδεμένα θέματα” η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ

«Δεν θα πρέπει να θεωρούνται συνδεδεμένα θέματα» οι δύο διαδικασίες, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στη διασύνδεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν της συγκατάθεσής του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ.

O καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας ‘Αντονι Αλμπανίζι, περιέγραψε πάντως ως «θετικό μήνυμα» τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα μπορούσε να φανταστεί την προοπτική ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία στο εγγύς μέλλον».

«Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια για την ένταξή της και τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο (…) Εύχομαι ότι σύντομα η Σουηδία θα μπορέσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό εκλαμβάνω ως θετικό μήνυμα από τα σχόλια του τούρκου προέδρου», δήλωσε ο κ. Σολτς.

 

To άρθρο Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Ερντογάν θα έχει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.
Ανακοίνωση: Λόγω των συνεχών αυξήσεων στις παροχές μας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση κάλυψης των αναγκών συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου (servers, website , hosting κ.α). Θα θέλαμε να ζητήσουμε από εσάς την βοήθεια και την στήριξή σας με δωρεές, για την ορθή και μελλοντική λειτουργία του chat . Κάντε δωρεά πατώντας πάνω στο εικονίδιο Donate.

donate