Στόχος ΕΕ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 42,5% μέχρι το 2030


Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να οριστικοποιήσουν ένα νέο ενεργειακό στόχο: να ανεβάσουν στο 42,5% της ενέργειας της ΕΕ τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, σύμφωνα με το τελικό κείμενο νομοθεσίας.


Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πιέζουν προς την απανθρακοποίηση των οικονομιών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να ενισχύσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού με την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πράσινης βιομηχανίας για να αποφευχθεί η εξάρτηση από την ενέργεια από οποιαδήποτε χώρα όπως η Ρωσία.


Το τελικό κείμενο, το οποίο διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ θα εξετάσουν την Τετάρτη, επιβεβαιώνει μια πολιτική συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο που λήφθηκε στο τέλος Μαρτίου. Το τελικό κείμενο χρειάζεται ακόμα την επίσημη έγκριση των χωρών της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, ένα βήμα που συνήθως θεωρείται τυπικό και εγκρίνει το κείμενο χωρίς αλλαγές.


Ο υφιστάμενος στόχος της ΕΕ είναι το μερίδιο των ΑΠΕ να φτάσει το 32% μέχρι το 2030. Ο νέος νόμος θέτει τον δεσμευτικό στόχο στο 42,5%, ενώ αναφέρει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να στοχεύουν για 45%.


Στον τομέα των μεταφορών, ο νόμος απαιτεί από τα κράτη μέλη οι ΑΠΕ να φτάσουν τουλάχιστον το 29% του μεριδίου ενέργειας ή να μειώσουν την ένταση των αερίων θερμοκηπίου του τομέα των μεταφορών τους κατά τουλάχιστον 13%.


Στη βιομηχανία, τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να αυξήσουν τη χρήση ΑΠΕ κατά 1,6% τον χρόνο. Μέχρι το 2030, το 42% του υδρογόνου που χρησιμοποιείται στη βιομηχανική διαδικασία πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ, φτάνοντας το 60% μέχρι το 2035.


Οι συνομιλίες ήταν τεταμένες, καθώς η Γαλλία πίεζε να επιτραπεί η συμπερίληψη του υδρογόνου που παράγεται από πυρηνικά.


Στο τελικό κείμενο, η ΕΕ συμφώνησε ότι τα κράτη μπορούν να μειώσουν τους στόχους τους για ΑΠΕ στη βιομηχανία κατά 20%, αν λιγότερο από το 23% του υδρογόνου τους παράγεται από ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030, μία κίνηση που δίνει ώθηση στις χώρες που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια να εξαλείψουν τα ορυκτά καύσιμα από το ενεργειακό τους μίγμα.


Διαβάστε ακόμη: ΚΕ: Ύψιστη προτεραιότητα ο στρατηγικός σχεδιασμός ενεργειακής πολιτικής


Πηγή: ΚΥΠΕ 

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.