Στόλντενμπεργκ: «Πιθανό να έχουμε μια θετική απόφαση για την Σουηδία»

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι είναι ακόμη πιθανό ότι η Σουηδία θα μπορέσει να ενταχθεί στη Συμμαχία κατά την σύνοδο κορυφής που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στο Βίλνιους, παρά την συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα της Τουρκίας.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέδεσε την ένταξη της Σουηδίας στο NATO με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ενώ υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σε ό,τι τον αφορά η Σουηδία έχει ήδη εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ενταχθεί στην 31μελή Συμμαχία.

«Είναι ακόμη πιθανό να έχουμε μια θετική απόφαση για την Σουηδία στο Βίλνιους», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του NATO σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Επικοινωνία Μπλίνκεν- Φιντάν: Στο επίκεντρο η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν για τη διεύρυνση του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ενόψει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Λιθουανία, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τα παζάρια για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν ζητά «μονοπάτι» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ για το «ναι» στη Σουηδία

Σκληρό ανατολίτικο παζάρι από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους που μεταξύ άλλων θα θέσει επί τάπητος την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλατική Συμμαχία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν θα πιέσει το ΝΑΤΟ να ανοίξει «μονοπάτι» για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου η Άγκυρα να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

«Ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ και μετά εμείς θα ανοίξουμε τον δρόμο της Σουηδίας» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, πριν από την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Αυτό είπα και στον Μπάιντεν. Θα το πω και στο Βίλνιους. Οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ είναι και μέλη της Ε.Ε. Πέρασαν 50 χρόνια… Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την εκπλήρωση των ζητημάτων που αναφέρονται στην περσινή τριμερή συμφωνία που υπογράφηκε στη Μαδρίτη.

Απάντηση Κομισιόν σε Ερντογάν: Ξεχωριστές οι διαδικασίες ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

«Ισχυρή» απάντηση έδωσε παράλληλα εκπρόσωπος της Κομισιόν στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο οποίος κάλεσε νωρίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ», ανέφερε η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ, ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.