Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Στο 5,5% στην Ευρωζώνη
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023, 15:05
Περαιτέρω επιβράδυνση αναμένεται στην Ελλάδα να καταγράψει ο πληθωρισμός τον Ιούνιο εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.
Ειδικότερα, τον Ιούνιο οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν στο 2,7%, από 4,1%, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 0,9%.
Παράλληλα, ταχύτητα κατέβασε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση και στην Ευρωζώνη, διαμορφούμενες στο 5,5%, από 6,1% τον Μάιο, ενώ σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,3%.
Αντιφατική είναι η εικόνα αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς σημείωσε οριακή μεν, άνοδο δε, στο 5,4% σε ετήσια βάση από 5,5% ένα μήνα νωρίτερα. Σε μηνιαία βάση, καταγράφηκε ρυθμός της τάξεως του 0,3% από 0,2%.
Να σημειωθεί ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού ήταν χαμηλότερες των προβλέψεων, καθώς σε ετήσια βάση αναμενόταν να τρέξει με ρυθμό 5,6%, ο δομικός πληθωρισμός να καταγράψει ρυθμό 5,5% σε ετήσια και 0,7% σε μηνιαία βάση. Μοναδική μέτρηση που κινήθηκε υψηλότερα των προσδοκιών του 0% ήταν η μηνιαία του ονομαστικού πληθωρισμού.
Οι «πρωταθλήτριες» χώρες
Μεμονωμένα στις χώρες της Ευρωζώνης, η Σλοβακία είναι η μοναδική χώρα στην οποία καταγράφηκε ο υψηλότερος πληθωρισμός με διψήφιο ποσοστό της τάξεως του 11,3% και ακολούθησαν οι Εσθονία, Κροατιά, Λιθουανία και Λετονία με 9%, 8,3%, 8,2% και 8,1%.
Στον αντίποδα, η μικρότερη μεταβολή στις τιμές καταναλωτή καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο κατά 1% και σε Γερμανία και Ισπανία με 1,6% έκαστη.
Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συνεχίζονται
Γι άλλον ένα μήνα, οι αυξήσεις στα τρόφιμα είναι με διαφορά οι μεγαλύτερες μεταξύ των βασικών κατηγοριών που εξετάζει η Eurostat, καθώς σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 11,7%.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Ιούνιο οι τιμές της ενέργειας κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό μεταβολής (-5,6%), όταν αυτές των βιομηχανικών προϊόντων (εξαιρείται η ενέργεια) αυξήθηκαν κατά 5,5% και των υπηρεσιών κατά 5,4%.
Πηγη δημοσιεύτηκε στο
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.