Στο -27% ο πληθωρισμός στα υγρά καύσιμα τον Ιούνιο - Αυξήσεις σε τρόφιμα

Τα υγρά καύσιμα παρουσίασαν σε ετήσια βάση την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση τον Ιούνιο, υποχωρώντας κατά 27,2%, με τις τιμές του πετρελαίου να παρουσιάζουν ετήσια μείωση 25,6% συνεισφέροντας στην συμπίεση του πληθωρισμού στο 1,9% που είναι το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 25 μηνών.

Σύμφωνα με τιμές λιανικών τιμών αγαθών και υπηρεσιών που επεξεργάστηκε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών, βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας, πιο μικρή ποσοστιαία μείωση παρουσίασε η κατηγορία ηλεκτρισμός υγραέριο καύσιμα, η οποία υποχώρησε σε ποσοστό 6,15% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου, η κατηγορία υγρά καύσιμα κατέγραψε την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση τον Ιούνιο.

Σημαντική μείωση παρουσίασε επίσης η κατηγορία καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτου, η οποία διαμορφώθηκε στο 22,4%, ενώ ο πληθωρισμός στο φυσικό υγραέριο και φωταέριο παρουσίασε μείωση 16,2% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές στις αεροπορικές μεταφορές επιβατών (επηρεάζονται από τις τιμές των καυσίμων), παρουσίασαν μείωση 3,2% τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές στο υγραέριο (φιάλη) παρουσίασαν μείωση 3,94%.

Αυξήσεις σε τρόφιμα, γάλα
Στον αντίποδα, οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν ετήσια αύξηση 9,86% τον Ιούνιο ενώ οι τιμές των κρεάτων καταγράφουν αύξηση 9,9%. Ανοδικά κινήθηκε και το φρέσκο ολόπαχο γάλα, που σημείωσε άνοδο 6,2%, ενώ ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση, σε ποσοστό 6,78% παρουσίασε το γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Επίσης τα προϊόντα φούρνου/ζαχαροπλαστείου παρουσιάζουν αύξηση 8,45%. Εξάλλου, οι τιμές της μπύρας παρουσιάζουν αύξηση 8,44% και των αναψυκτικών 12,28%.

Μεταξύ άλλων, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στα καινούργια αυτοκίνητα κατέγραψε αύξηση 10,39%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022, ενώ οι υπηρεσίες καταλυμάτων αύξηση 7,55%.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.