Κόσμος

Στο Βελιγράδι ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποδέχθηκε σήμερα (2/7) στο Βελιγράδι τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό και εξήρε τη συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας, την οποία το Βελιγράδι δεν διέκοψε ποτέ εντελώς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Συζητήσαμε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τονίσαμε ότι είναι πολύ καλές», έγραψε ο Βούτσιτς στο Instagram, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του με τον Αλεξάντερ Γκρουσκό.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό – Φωτογραφία που σημοσίευσε στο Instagram ο Βούτσιτς

Ο Σέρβος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Ρωσία για την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και για το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Σρεμπρένιτσα».

Η Μόσχα πάντα υποστήριζε το Βελιγράδι στην άρνησή του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και καταψήφισε ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη δημιουργία Διεθνούς Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα – που καταδικάστηκε από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες στη Σερβία και της Σερβικής Δημοκρατίας οντότητα της Βοσνίας.

Υποψήφια από το 2012 για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σερβία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό αέριο για τις ενεργειακές της ανάγκες. Και το Βελιγράδι, ενώ καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στον ΟΗΕ, πάντα αρνιόταν να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου.

Ο Γκρουσκό συναντήθηκε επίσης με τον Σέρβο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, Αλεξάνταρ Βουλίν– ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα στις αρχές Ιουνίου – και τον υπουργό Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Συζήτησαν «τις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας» και «την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας μεταξύ θεσμών», σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου Εσωτερικών.

Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες εκφράζουν συχνά ανησυχία για τις σχέσεις Βελιγραδίου – Μόσχας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υπενθύμισε ότι «οι στενοί δεσμοί με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν» «δεν είναι συμβατοί με ένα ευρωπαϊκό μέλλον».


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button