Ελλάδα

Στην τελική ευθεία για την Αθήνα οι αγρότες: Σχέδιο για διανυκτέρευση με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ίδια ώρα, στο τελευταίο μήνυμά του πριν την άφιξή τους στην Αθήνα ανακοίνωσε μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025, ζητώντας τους είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία ώστε να δημιουργηθεί όσο το δυνατό μικρότερη αναταραχή.

Μητσοτάκης για αγρότες: Μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025

Ο αριθμός των τρακτέρ που θα φθάσει στην Αθήνα πιθανά να ξεπεράσει τα 200 σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς.

Η ακριβής ώρα αναχώρησης από το Κάστρο Βοιωτίας για την Αθήνα θα καθοριστεί σε έκτακτη σύσκεψη, με στόχο να το κομβόι να έχει φθάσει στην πρωτεύουσα στις 16:00 το απόγευμα και το συλλαλητήριο να ξεκινήσει στις 18:30.

Με λεωφορεία και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα θα μεταβούν στην Αθήνα για το αυριανό συλλαλητήριο αγρότες από τα μπλόκα της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Οι αγρότες σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα όπου εκθέσουν τα αιτήματά τους. Οι ίδιοι λένε πως πρόκειται για συμβολική κίνηση και μια ειρηνική διαδήλωση.

Μητσοτάκης: Μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ από το 2025

Για μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Οι αγρότες έχουν δίκιο πρέπει ο πρωτογενής τομέας να μεγαλώσει. Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες και το γνωρίζουν», σημείωσε επίσης.

«Τα τρακτέρ θα φτάσουν στο Σύνταγμα ζητώ από τους αγρότες να είναι σε συντονισμό με την αστυνομία ώστε να δημιουργηθεί όσο το δυνατό μικρότερη αναταραχή», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι αγρότες έχουν δίκιο στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων.

«Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με τον νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν. Αλλά καταλαβαίνω γιατί και οι αγρότες μας θέλουν να κάνουν μια συντεταγμένη κινητοποίηση. Τόσοι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, γιατί να μην έχουν το δικαίωμα και οι αγρότες μας; Αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την Αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες να είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία», υπογράμμισε.

«Θα δούμε πιστεύω έναν μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πολης… Πάντα η προϋπόθεση είναι να μην διαταράσσεται στο μέτρο του εφικτού η κυκλοφορία της πόλης και να αποφεύγεται οιανδήποτε βία και ακρότητα. Οι κινητοποιήσεις ήταν λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν περιορισμένη. Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε πολλά αιτήματα αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν δίκιο».

«Η κυβέρνηση έχει περιορίσει σημαντικά το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων π.χ. για το γάλα. Είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες. Χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες βλέπω παραγωγούς που έρχονται σε επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας το προϊόν. Και αυτός είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Το να έχουμε αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα είναι και ένα μέσο πίεσης δικό μου προς τις Βρυξέλλες. Όταν θα πάω να διαπραγματευτώ, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο. Θα πω ότι και εμείς είχαμε διαδηλώσεις και θα πω ότι στην ταχύτητα του πρασινίσματος, τη μετάβαση σε μια γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές. Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα. Άρα θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης αύριο και μετά τα πράγματα θα μπουν στον ρυθμό τους, θα αρχίσει η περίοδος της σποράς».

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα

Η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να μην δημιουρηθεί μεγάλη αναστάτωση στο κέντρο της Αθήνας λόγω της παρουσίας των τρακτέρ, έθεσε σε ισχύ έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα και παρουσίασε με την πορεία που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα για να φθάσουν στην Αθήνα.

Όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου η κίνηση των γεωργικών μηχανημάτων θα γίνει συνοδεία περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας με συγκεκριμένο δρομολόγιο τόσο από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν τη μετάβαση στην Αθήνα.

Παράλληλα, για να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Σε ότι ααφορά τα ακριβή μέτρα τροχαίας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τα εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη.
  • Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο χάρτης με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Πού θα συγκεντρωθούν οι αγρότες στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις – σημεία υποδοχής των αγροτών από τα εργατικά συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της Αττικής για το συλλαλητήριο τους στο Σύνταγμα, είναι στις 17:30 ως εξής:

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στα Τρόφιμα – Ποτά, στο Φάρμακο, στον Τύπο – Χαρτί και τη Κλωστοϋφαντουργία, Σωματεία Εργαζομένων στην Ενέργεια, στο Νερό και στη Χημική Βιομηχανία, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Πλατεία Σανταρόζα (απέναντι από REX): Σωματεία εργαζομένων σε Τηλεπικοινωνίες, Ταχυμεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Ομοσπονδία και σωματεία Λογιστών – Ελεγκτών, Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματεία Καλλιτεχνών, Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών.

Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Σύλλογοι Σπουδαστών Κατάρτισης

Σύνταγμα: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματεία στις Κατασκευές, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών και εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες, μαζικοί φορείς Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button