Σουηδία: Ψήφισε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο με το βλέμμα στο ΝΑΤΟ

Στους τουρκικούς εκβιασμούς υπέκυψε η Σουηδία με το κοινοβούλιο να εγκρίνει νέο νόμο που απαγορεύει τις δράσεις που συνδέονται με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Η αλλαγή αυτή ήταν απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Ο νόμος μεταξύ άλλων ποινικοποιεί τη «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» προβλέποντας ποινή φυλάκισης μέχρι τέσσερα χρόνια. Ποινή που μπορεί να φτάσει τα οκτώ ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος.

Επίσης η νομοθεσία επιτρέπει κάποιο που έχει χαρακτηριστεί ως επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης να καταδικαστεί σε ισόβια το οποίο στη Σουηδία σημαίνει παραμονή στη φυλακή για 20 με 25 χρόνια.

Ο νόμος πέρασε με 268 ψήφους υπέρ έναντι 34 κατά και με 47 αποχές.

Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου.

Παρουσιάζοντας το επίμαχο νομοσχέδιο, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκιούναρ Στρόμερ είχε δηλώσει ότι «διευρύνεται σημαντικά το πεδίο εφαρμογής του νόμου».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Σουηδία προχώρησε σε τροποποίηση του Συντάγματός της ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στη μεταρρύθμιση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Μέχρι τότε, η μεταρρύθμιση αυτή συγκρουόταν με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.

Ήδη η Στοκχόλμη από το 2017 είχε αυστηροποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της όταν ένας Ουζμπέκος, ο οποίος είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος παρέσυρε με φορτηγό του πεζούς σε έναν εμπορικό δρόμο της σουηδικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους.


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.