Σημαντικό επίτευγμα στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη στη Βρετανία


Επιστήμονες στη Βρετανία πέτυχαν ένα νέο ρεκόρ ως προς την παραγωγή ενέργειας από ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη, σε ένα επίτευγμα που δημιουργεί την προοπτική μίας μελλοντικής σχεδόν ανεξίτηλης πηγής ενέργειας.


 


Η πειραματική μηχανή σύντηξης JET στο Άμπινγκντον της αγγλικής κομητείας Όξφορντσιρ παρήγαγε περίπου 59 megajoules, δηλαδή 11 Megawatt ενέργειας που θα μπορούσαν να παράσχουν ενέργεια σε 10.000 σπίτια, για συνεχές διάστημα πέντε δευτερολέπτων.


 


Αν και το πείραμα των Βρετανών επιστημόνων κατανάλωσε περισσότερη ενέργεια για την πυρηνική αντίδραση από την ενέργεια που τελικά παράχθηκε, το γεγονός ότι η αντίδραση αυτή δεν ήταν στιγμιαία αλλά διατηρήθηκε για πέντε δεύτερα εκλαμβάνεται ως σπουδαίο και πολλά υποσχόμενο επίτευγμα.


 


Ο διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθηγητής Ίαν Τσάπμαν, που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα JET, έκανε λόγο για «αποτελέσματα-ορόσημο που μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση μίας εκ των μεγαλύτερων επιστημονικών και μηχανικών προκλήσεων που υπάρχουν».


 


Η διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης υποχρεώνει σε συνένωση δύο τύπους υδρογόνου, σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση που παράγει ενέργεια στους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες με την διάσπαση ραδιενεργών στοιχείων.


 


Η συνένωση αυτή, παρόμοια με την διαδικασία παραγωγής ενέργειας στον Ήλιο, παράγει περίπου τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια ανά βάρος καυσίμου σε σχέση με την πυρηνική σχάση και περίπου 4 εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με την καύση ορυκτών καυσίμων.


 


Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσει αυτή η διαδικασία να διαρκεί, πρόκληση τεράστια αν αναλογιστεί κανείς πως ο αντιδραστήρας της μηχανής JET θερμαίνει το υδρογόνο σε θερμοκρασία 150 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, περίπου δέκα φορές την θερμοκρασία του Ήλιου.


 


Αν και ακόμα απέχουμε δεκαετίες από την αξιοποίηση αυτού του τρόπου παραγωγής ενέργειας, το επίτευγμα που ανακοινώθηκε δημιουργεί αισιοδοξία πως αυτή η εναλλακτική πηγή απεριόριστης ενέργειας είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται στο μέλλον.


 


Η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί στον πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα (ITER) κόστους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατασκευάζεται στην νότια Γαλλία, σε μια συνεργασία των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.


 


Πηγή: ΚΥΠΕ


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.