Σε χαμηλό 24 ετών το γιέν


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022, 18:38

Σε έντονα πτωτική τροχιά βρίσκεται το ιαπωνικό νόμισμα, το οποίο υποχώρησε σήμερα στα 140 γιεν ανά δολάριο, διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 1998.

Αναλυτές αποδίδουν το ξεπούλημα στο γιεν, στην διαφορετική πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας (BOJ), καθώς στην πρώτη κυριαρχούν τα «περιστέρια» με μια ήπια νομισματική προσέγγιση, ενώ στη δεύτερη τα «γεράκια»  επικρατούν με νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στον ορίζοντα.

«Ως κύριος μοχλός παραμένουν οι διαφορές στα επιτόκια μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ, και ακόμη και η σημερινή κίνηση των τιμών ακολουθεί απλώς την αύξηση των overnight επιτοκίων. Και πιστεύουμε ότι η μελλοντική πορεία θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθούν τα αμερικανικά επιτόκια», σχολίασε ο Σοσούκε Νακαμούρα, στρατηγικός αναλυτής στην JPMorgan στο Τόκιο.

Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του επόμενου μήνα αυξάνονται λόγω ισχυρών οικονομικών δεδομένων, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed να δείχνουν τελευταία πιθανότητα 75% για μια τέτοια αύξηση.

«Εφόσον οι προσδοκίες για την κορύφωση του επιτοκίου των κεφαλαίων της Fed συνεχίζουν να αυξάνονται, την ώρα που η Τράπεζα της Ιαπωνίας παραμένει σε αναμονή, το γιεν θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου» αναφέρει η Westpac, που εδρεύει στο Σίδνεϊ.

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022, 18:40

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.