Σε φορτισμένο κλίμα η συνάντηση Ερντογάν – Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη

Η αναφορά του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ζήτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έγινε αφορμή να φορτιστεί το κλίμα στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν και στην ατζέντα της συνάντησης υπήρχαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και η Συμφωνία για τα Σιτηρά που λήγει στις 17 Ιουλίου.

Ωστόσο, το κλίμα φορτίστηκε από τη δήλωση Ζελένσκι ο οποίος και προειδοποίησε ότι «η έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», αναφερόμενος στο τουρκικό βέτο ως πρός την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όταν αυτή εξακολουθεί να ανοίγει την αγκαλιά της στους τρομοκράτες, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν υποδεχτεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών για τη στάση της της Άγκυρας στη Σϋνοδο Κορυφής του Βίλνιους, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Πώς μπορεί η Τουρκία να εμπιστευτεί μια χώρα όπου οι τρομοκράτες έχουν ξεφύγει; Πώς μπορεί μία χώρα που αποτυγχάνει να αποστασιοποιηθεί από την τρομοκρατία να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ;» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδροςμιλώντας σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικών σχολών στην Κωνσταντινούπολη.

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής, σε μια προσπάθεια άρσης του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο του 2022, κατηγορώντας την για υποτιθέμενη επιεική στάση προς τους Κούρδους μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της, είπε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της «πολιτικής των ανοιχτών θυρών».

Το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Φανάρι, όπου στις 10 θα συναντηθεί με το Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.