Σε Σούνιο και Θορικό το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου

Με τον πολιτισμό να κατέχει ένα σημαντικό μέρος της επίσκεψής τους στη χώρα μας, ο βασιλιάς των Βέλγων, Φίλιππος και η βασίλισσα, Ματθίλδη βρέθηκαν σήμερα στους αρχαιολογικούς χώρους του Σουνίου και του Θορικού.

Στο Σούνιο, τους δυο μονάρχες, που συνοδεύονταν από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς (μεταξύ των οποίων η Petra De Sutter, αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιων Επιχειρήσεων, Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, o Rudi Vervoort, πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της Περιφέρειας των Βρυξελλών-Πρωτευούσης και ο Pierre-Yves Jeholet, πρωθυπουργός της Ομοσπονδίας Βαλλονίας-Βρυξελλών), καλωσόρισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Ανατολικής Αττικής, Ελένη Ανδρίκου, ξενάγησε το βασιλικό ζεύγος που έδειξε ενδιαφέρον για τις ανασκαφές, αλλά και για την ιστορία του χώρου και του ναού του Ποσειδώνα που δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου.

Μετά το Σούνιο και πριν τον Θορικό, ο βασιλιάς και η βασίλισσα των Βέλγων μεταφέρθηκαν στο Grecotel ‘Cape Sounio’, όπου συμμετείχαν σε δυο εκδηλώσεις. Στην πρώτη, εταιρείες με έδρα κυρίως τις Βρυξέλλες παρουσίασαν τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας, που χρησιμοποιούν μουσεία, για τον εμπλουτισμό της εμπειρίας των επισκεπτών τους και στη δεύτερη, που είχε τίτλο «Σύνδεση παρελθόντος και μέλλοντος. Ο αντίκτυπος των νέων τεχνολογιών στην αρχαιολογία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», συναντήθηκαν με επιλεγμένους ερευνητές από την Ελλάδα και το Βέλγιο, καθώς και με μέλη της Βελγικής Σχολής Αθηνών, που τους πληροφόρησαν για τις έρευνες που διενεργούν στην Ελλάδα, καθώς και για τις τεχνολογίες τις οποίες εφαρμόζουν. Οι δυο μονάρχες έδειξαν κι εδώ το ενδιαφέρον τους για τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, στο Πλάσι Μαραθώνα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την έρευνα της Ακαδημίας Αθηνών σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις συνέπειές τους – ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός συμμετείχε στην ενημέρωση – καθώς και για τις έρευνες που διενεργεί η Βελγική Σχολή Αθηνών στον Θορικό Αττικής, στο Σίσι και στον Ίτανο Κρήτης.

Κατά την επίσκεψη στον δεύτερο σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Λαυρεωτικής, στον Θορικό, το βασιλικό ζεύγος, παρουσία της Λ. Μενδώνη, ξεναγήθηκε από τον Ελένη Ανδρίκου, καθώς και από τον Roald Docter, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, υπεύθυνο των ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο. Η πρώτη στάση έγινε στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού, ένα από τα αρχαιότερα στον ελλαδικό χώρο (κατασκευάστηκε στο α΄ μισό του 5ου αι. π. Χ.) και μοναδικό για το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του, που αξιοποιεί άριστα την υπάρχουσα πλαγιά, αποτέλεσμα της διαδικασίας εξόρυξης. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο εργαστήριο καθαρισμού μετάλλων (πλυντήριο), που βρίσκεται δίπλα στο αρχαίο θέατρο και το οποίο έχει αποκατασταθεί με διδακτικό τρόπο από τη Σχολή. Εκεί διαχωρίζονταν τα μεταλλεύματα, όπως ο μόλυβδος και το ασήμι, ενώ χάρη σε ένα πολύ εφευρετικό σύστημα με συστήματα πίεσης και υπερχείλισης, το νερό ανακυκλωνόταν και επέστρεφε για χρήση στο πλυντήριο. Η τελευταία στάση έγινε στον αρχαίο χώρο εξόρυξης μολύβδου και αργύρου, ο οποίος, μαζί με τα υπόλοιπα ορυχεία της Λαυρεωτικής, συνέβαλε μέσω των προσόδων στη δημιουργία του ισχυρού στόλου των Αθηνών που νίκησε τους Πέρσες (μεταξύ 493 και 480 π. Χ.), ενώ συνέχισε να εξασφαλίζει την ευημερία της πόλης καθ’ όλο τον 5ο και 4ο αι. π. Χ.

To άρθρο Σε Σούνιο και Θορικό το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.