Σε ενδυνάμωση των δεσμών Κύπρου-ΗΒ αναφέρθηκαν οι Προέδροι των Κοινοβουλίων


Στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας αναφέρθηκαν την Τρίτη η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου και ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Λίντσευ Χόιλ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ενδυναμωθούν περαιτέρω. Ο κ. Χόιλ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας την «ακλόνητη υποστήριξη» του Ηνωμένου Βασιλείου στην επανένωση του νησιού σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.


 


Σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τη ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του κ. Χόιλ στην Κύπρο, η κ. Δημητρίου είπε ότι αυτή η επίσκεψη σηματοδοτεί «το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, θέτοντας τα θεμέλια για ενισχυμένο διάλογο και για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων, όπου κρίνεται αναγκαίο, προς αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε».


Διαβάστε ακόμη: H συνεργασία στη μετά Brexit εποχή στη συνάντηση ΠτΒ – σερ Λίντσεϊ Χόιλ

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Χόιλ στο εξωτερικό, αλλά και η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο, στο διμερές επίπεδο, και επισφραγίζει τη μακρά πορεία των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Είπε ότι την Κύπρο και τη Βρετανία συνδέουν ισχυροί δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν μέσα στον χρόνο, μέσα από τις επαφές των δύο λαών, μέσα από ιστορικά γεγονότα και συγκυρίες και, κυρίως, μέσω του ρόλου της Μεγάλης Βρετανίας ως μιας εκ των εγγυητριών δυνάμεων, και ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτοί οι ισχυροί δεσμοί, είπε, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι ανταλλαγές και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, του εμπορίου, του τουρισμού, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, αλλά και ζητημάτων που άπτονται της ασφάλειας και πολλών άλλων.


«Καθώς λοιπόν εξελίσσεται η διαφοροποιημένη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνεργασία μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στους κόλπους της Κοινοπολιτείας, όπου η Κύπρος έχει ενεργό συμμετοχή» πρόσθεσε.


Είπε ότι καθοριστικός στη διατήρηση και περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι και ο ρόλος του σημαντικού αριθμού Κυπρίων ομογενών καθώς και φοιτητών και φοιτητριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και της κοινότητας των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο.


Αναφερόμενη στο Κυπριακό πρόβλημα, η κ. Δημητρίου επαναβεβαίωσε την ειλικρινή βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Είπε ότι 47 χρόνια είναι πάρα πολλά, «και αυτός ο τόπος δικαιούται να ελπίζει σε μια λύση που θα διασφαλίζει ένα μέλλον ειρηνικό, ευοίωνο και υποσχόμενο» και που θα επιτρέψει στους νέους να κτίσουν ένα κοινό ελπιδοφόρο μέλλον.


«Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, ενάντια στις κακόφωνες σειρήνες της διχοτόμησης, στις απροκάλυπτες απειλές και στις κατάφωρες παραβιάσεις από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εδάφους, περιλαμβανομένης της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» είπε.


Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι στο θέμα αυτό δεν αρκούν μόνο οι υποστηρικτικές διακηρύξεις, αλλά χρειάζεται έμπρακτη στήριξη για αποκατάσταση της νομιμότητας και επικράτηση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους αυτής της χώρας.


«Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμησή μας για την πολύχρονη προσφορά της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τη συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτήν» είπε.


Ανέφερε ότι τα Κοινοβούλια Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου έχουν αναπτύξει αγαστή συνεργασία στο πλαίσιο κυρίως του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, αλλά και άλλων διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών «για την προώθηση κοινών στόχων, όπως η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η πρόοδος και η ευημερία των λαών μας».


Η Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών της με το Westminster, τόσο στο διεθνές κοινοβουλευτικό πλαίσιο για την υιοθέτηση πολιτικών και πρακτικών σε συγκεκριμένους τομείς, όσο και στο διμερές πλαίσιο, μέσω αυξημένων ανταλλαγών σε όλα τα επίπεδα, αξιοποιώντας ειδικότερα τις αντίστοιχες Ομάδες Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια.


«Η παρούσα επίσκεψή σας υπογραμμίζει την κοινή μας βούληση να εργαστούμε από κοινού για την υλοποίηση αυτών των στόχων προς όφελος των χωρών και των λαών μας» πρόσθεσε.


Είπε ακόμη ότι έχουν παρέλθει πολλά χρόνια από την επίσκεψη στην Κύπρο της Λαίδης Μπέτυ Μπούθροιντ, στα πλαίσια της Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, το 1996. «Με την ίδια χαρά σας καλωσορίζω στην Κύπρο, όπως ο τότε προκάτοχός μου τη μέντορά σας, όντας βέβαιη ότι και εσείς θα αγκαλιάσετε τη χώρα μας και θα την επισκέπτεστε συχνά, όπως και εκείνη» είπε.


Τα κοινοβούλια, πρόσθεσε, «εμείς οι ίδιοι, έχουμε ευθύνη και ρόλο να επιτελέσουμε και πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά ενδυναμώνοντας περαιτέρω τη μεταξύ μας συνεργασία». Είπε ότι πιστεύουν στις οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και οφείλουν, τώρα, περισσότερο από ποτέ να εργαστούν από κοινού για να τις διαφυλάξουν και να τις ισχυροποιήσουν.


Η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ελπίδα αυτό να είναι η απαρχή μιας ουσιαστικότερης συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Χόιλ, ο οποίος απεύθυνε ανοικτή πρόσκληση στην κ. Δημητρίου για να επισκεφτεί την Βουλή των Κοινοτήτων, είπε ότι οι δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου «είναι πιο δυνατές από ποτέ».


Είπε ότι είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκεται στην Βουλή των Αντιπροσώπων και ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που έγινε Πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2019 που μπόρεσε να απευθυνθεί σε κοινοβούλιο άλλης χώρας. Οι περιορισμοί, λόγω της πανδημίας, είπε, ήταν ο λόγος που δεν μπόρεσε το 2020 να λάβει μέρος στους εορτασμούς για τα 60χρονα της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και ευχήθηκε συγχαρητήρια για αυτό το σημαντικό ορόσημο, με καθυστέρηση.


Ο κ. Χόιλ είπε επίσης ότι ίσως αυτή να είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία πρόεδρος της Βουλής του Ηνωμένου Βασιλείου επισκέπτεται την Κύπρο. Η προκάτοχος του, είπε, η Βαρόνη Μπούθροιντ, που ήταν η πρώτη και μοναδική γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, επέλεγε για τις διακοπές της την Κύπρο, την οποία περιέγραφε ως έναν «επίγειο παράδεισο».


Είπε ότι η κ. Δημητρίου τον προσκάλεσε να έρθει στην Κύπρο το περασμένο φθινόπωρο όταν είχαν παρευρεθεί στην  Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Αθήνα.


Ήδη, πρόσθεσε, αναπτύχθηκαν δεσμοί φιλίας μεταξύ μας ως Προέδροι κοινοβουλίων, ειδικά όταν πρόκειται για τις κοινές τους πεποιθήσεις σχετικά με τη διαφορετικότητα και τη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο.


«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η κυρία Πρόεδρος είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά από μια εκπληκτική καριέρα στη Βουλή» είπε.


«Ελπίζω η εκλογή της και η θέση της στην ιστορία, να ενθαρρύνουν περισσότερες γυναίκες να σκεφτούν να γίνουν βουλευτές» πρόσθεσε.


Είπε ακόμα ότι στις γενικές εκλογές το 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 220 γυναίκες εξελέγησαν, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό, γυναικών νομοθετών, αλλά αν υπολογιστεί ότι είναι σε σύνολο 650 Βουλευτών, «ακόμη δεν είναι αρκετό». Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Βουλεύτριες, οι οποίες τις αναγκάζουν να αφήσουν την πολιτική, όπως η συνεχής παρενόχληση και απειλές που δέχονται κυρίως από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είπε ότι πρέπει να θέσουν την ασφάλεια των εκλεγμένων πολιτικών ως προτεραιότητα, ενώ ταυτόχρονα να καταρρίψουν τα εμπόδια που εμποδίζουν τις γυναίκες να εισέλθουν στην πολιτική.


Ο κ. Χόιλ, αναφέρθηκε και στον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, του οποίου οι προσπάθειες, όπως είπε, «ενσαρκώνουν τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο» και στην τήρηση των υποχρεώσεων που έχουν ως Εγγυήτρια Δύναμη, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και φίλοι της Κύπρου.


Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι «παρά τις τρέχουσες προκλήσεις, τις οποίες όλοι γνωρίζετε, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί ακλόνητη την υποστήριξη του για την επανένωση του νησιού σύμφωνα με τις παραμέτρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».


Αυτό, είπε, θα επιτρέψει σε όλους τους Κύπριους να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας, και μαζί να επιτρέψουν «σε αυτό το καταπληκτικό νησί» να απολαύσει πλήρως τις δυνατότητές του.


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων αναφέρθηκε και στις σχέσεις των δύο χωρών, που είναι, είπε, «βαθιές και διαρκείς».


«Η κοινή μας ιστορία και οι κοινές μας αξίες, συμπεριλαμβανομένων ως μελών της Κοινοπολιτείας, μας οδηγούν στη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από το εμπόριο και τις επενδύσεις στην άμυνα, από την εκπαίδευση και την έρευνα στην ψηφιακή, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την οικονομική και νομική μεταρρύθμιση» είπε.


Είπε ότι περίπου 300.000 Κύπριοι ζουν στη Βρετανία και 50.000 ή περισσότεροι Βρετανοί στην Κύπρο, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο επισκέπτονται τη χώρα.


Τα κοινοβούλια των δύο χωρών έχουν δυνατές σχέσεις για περισσότερο από 60 χρόνια είπε, αναφερόμενος σε δράσεις που συμμετείχαν Βουλευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο.


Αναφέρθηκε και στον τομέα της ναυτιλίας, όπου είπε, με την υποστήριξη και τον ενθουσιασμό του Κύπριου Υφυπουργού Ναυτιλίας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος διερευνούν νέες συνεργασίες ηλεκτρονικής κατάρτισης και ηλεκτρονικής πιστοποίησης μεταξύ των δύο εθνών, βασιζόμενοι σε μια σειρά δραστηριοτήτων και εργαστηρίων, μεταξύ άλλων με Βρετανούς εμπειρογνώμονες, για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ναυτιλιακού τομέα της Κύπρου.


Η αμυντική εταιρική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου, είπε, είναι ένας άλλος σημαντικός τομέας που συνεχίζει να ενδυναμώνεται.


Αναφέρθηκε και στις Βρετανικές Βάσεις, και είπε ότι για μισό αιώνα, το πλήρωμα ελικοπτέρων της 84ης Μοίρας της Βασιλικής Αεροπορία (RAF) Ακρωτηρίου συνέβαλε και υποστήριξε τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου. Οι Βάσεις έχουν επίσης συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Κύπρο, σε στενή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών, είπε, ενώ είναι και εργοδότης 1.100 Κυπρίων.


Καταλήγοντας, ο κ. Χόιλ είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, είναι πιο δυνατές από ποτέ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η σχέση και η φιλία θα συνεχιστούν στο μέλλον.


Πηγή: ΚΥΠΕ 


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.