Ρεύμα και φυσικό αέριο έριξαν τον πληθωρισμό στο 9,1% τον Οκτώβριο – Μεγάλη άνοδος σε τρόφιμα και γαλακτοκομικά

Σημαντική υποχώρηση για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 9,1% από 12% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2022 και 3,4% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2021.  

Βασική αιτία της μείωσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς επίσης και η κρατική επιδότηση στο ρεύμα, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να επηρεάσουν λιγότερο τον πληθωρισμό.

Επίσης να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2022, παρουσίασε μείωση 1,2% έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 9,2% έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2019 – Οκτωβρίου 2020.

Η μεγάλη μεταβολή – μείωση – προήλθε από την κρατική επιδότηση στο ρεύμα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα να διαμορφωθεί μόλις στο 7,4% σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα σημαντική επιβάρυνση στο φυσικό αέριο, κατά 68,4%, στις μεταφορές με ταξί 32,9%, στις μεταφορές με αεροπλάνο με 30,6%, στις μεταφορές με πλοίο 26,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης με 20,8%, τα καύσιμα με 23,3%, ενώ διψήφια αύξηση παρατηρείται στα βασικά αγαθά, όπως το ψωμίδημητριακά 19,3%, τα κρέατα 17,3%, γαλακτοκομικά και αυγά 24,2%.

Η μείωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022, οφείλεται στις μειώσεις των δεικτών κατά:

  • 11,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών.
  • 0,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

To άρθρο Ρεύμα και φυσικό αέριο έριξαν τον πληθωρισμό στο 9,1% τον Οκτώβριο – Μεγάλη άνοδος σε τρόφιμα και γαλακτοκομικά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.