Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλες εκρήξεις στο υπό ρωσική κατοχή Λουχάνσκ

Εκρήξεις αναφέρθηκαν στην υπό ρωσική κατοχή Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία την πόλη που αποτελεί «κλειδί» για τη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας.

Η Λουχάνσκ είναι μία από τις τέσσερις περιοχές που μαζί με το Ντονέτσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, προσάρτησε παράνομα η Μόσχα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο Telegram αναφέρθηκε ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις και ότι ο καπνός ήταν ορατός πάνω από την πόλη, ενώ βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο δείχνει μια μεγάλη στήλη μαύρου καπνού.

Η πόλη είναι η πρωτεύουσα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

Σπάνια έχει δεχθεί επίθεση από ουκρανικές δυνάμεις μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς είναι πέρα ​​από το βεληνεκές των πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, όπως το HIMARS.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε έναν πρώην αξιωματούχο στο Λουχάνσκ που είπε ότι «για πρώτη φορά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων», μετά από τουλάχιστον δύο εκρήξεις στην πόλη αργά την Παρασκευή.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλέστηκε τον απόστρατο αντισυνταγματάρχη της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, Αντρέι Μαρότσκο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση των πληροφοριών.

Η Βρετανία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι οι Storm Shadow είναι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από αεροσκάφος και είναι σχεδιασμένοι για επιθέσεις εναντίον στόχων υψηλής αξίας, όπως ενισχυμένα μπούνκερ και σημαντικές υποδομές, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κατασκευάστριας εταιρείας MBDA.

Η Ουκρανία δεν έχει προβεί σε σχόλιο για οποιαδήποτε επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στο Λουχάνσκ.

Οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έφθασαν τους 22.644 νεκρούς

Στο μεταξύ, η ρωσική υπηρεσία του BBC σε συνεργασία με τον ιστότοπο Mediazona, και ομάδα εθελοντών, με βάση τις ανοιχτές πηγές, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα ονόματα 22.644 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μάλιστα σχεδόν οι μισοί εξ’ αυτών σκοτώθηκαν τους τελευταίους πέντε μήνες. Οι ρυθμοί αύξησης των απωλειών υπερβαίνουν τους μέσους δείκτες του περασμένου έτους.

Συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι των εν λόγω μέσων ενημέρωσης μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν τα ονόματα 10.230 Ρώσων που σκοτώθηκαν την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου του 2022 έως σήμερα , όταν ο ρωσικός στρατός επιχείρησε να εξαπολύσει επιθέσεις σε αρκετές περιοχές του Ντονμπάς.

Οι μισοί που σκοτώθηκαν την περίοδο αυτή της ρωσικής επίθεσης (5.522) ήσαν εθελοντές, επίστρατοι και κρατούμενοι φυλακών, άτομα δηλαδή που προηγουμένως δεν είχαν σχέση με τον στρατό.

Η καταγραφή αυτή, που βασίζεται σε ανοιχτές πηγές, δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό των νεκρών. Ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι διπλάσιος από τον αριθμό αυτών που έχουν ταφεί στη Ρωσία. Οι δημοσιογράφοι του BBC και του Mediazona κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, μελετώντας την κατάσταση στα νεκροταφεία σε περισσότερα από 65 κατοικημένα σημεία της Ρωσίας τους τελευταίους 14 μήνες.

Επομένως με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Ρωσία θα μπορούσε να έχει 45.000 νεκρούς.

Οι συνολικές αμετάκλητες απώλειες της Ρωσίας (δηλαδή ο αριθμός εκείνων που κατέστησαν ανίκανοι λόγω τραυματισμού, θανάτου ή επειδή θεωρούνται αγνοούμενοι) μπορεί να φθάνουν τουλάχιστον τις 203.000 άτομα.

Ο αριθμός αυτός συνάγεται βάσει των παρατηρήσεων του Κέντρου Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες σε κάθε έναν Ρώσο στρατιώτη που σκοτώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναλογούν τουλάχιστον τρεις τραυματίες.

Στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται όσοι πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας και ανήκουν στις λεγόμενες «λαϊκές αστυνομίες» του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Επίσης δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ακόμη και κατά προσέγγιση ο αριθμός των αγνοουμένων.


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.