Πυραύλοι Πολωνία: Αυξάνεται η ετοιμότητα του στρατού – Διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ


Η Πολωνία αυξάνει την ετοιμότητα του στρατού μετά την έκρηξη στο έδαφός της που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 2 άνθρωποι.


 


Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μύλλερ μόλις έδωσε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Βαρσοβία, όπου είπε ότι η κυβέρνηση ανεβάζει το επίπεδο ετοιμότητας του στρατού ως απάντηση στην έκρηξη κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.


 


Μιλώντας στις κάμερες, ο Μίλλερ επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίτερα την Τρίτη.


 


Είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση εξετάζει εάν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 4, το οποίο θα σήμαινε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των μελών του ΝΑΤΟ αφού απειληθεί η «εδαφική τους ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά τους».


 


Τα γεγονότα


 


Δύο πύραυλοι έπεσαν κοντά στο χωριό Πρζεβοντόφ, γύρω στις 15:40 (τοπική ώρα) της Τρίτης, περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σε σημείο όπου βρίσκεται αποθήκη σιτηρών.  Οι πύραυλοι έπεσαν σε περιοχή περίπου 50 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της Πολωνίας.


 


Από την έκρηξη, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ ζημιές φαίνεται να υπέστησαν αγροτικά μηχανήματα. Φωτογραφίες από το σημείο δείχνουν μεγάλους κρατήρες στο έδαφος λόγω της έκρηξης, αλλά και κομμάτια από τους πυραύλους. 


 


Επί τόπου βρέθηκε η αστυνομία, η εισαγγελία αλλά και ο στρατός, καθώς δεν ήταν εξαρχής σαφές τι συνέβη.


 


Επιπλέον το Visegrad24 ανέφερε ότι η πολωνική Πολεμική Αεροπορία κινητοποίησε μαχητικά αεροσκάφη.


 


 


 


Σύγκληση ΝΑΤΟ ζητά η Ουκρανία


 


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ για να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις και επανέλαβε το αίτημα για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα.


 


Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Η Ουκρανία επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη της με την Πολωνία και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Η συλλογική απάντηση στις ρωσικές ενέργειες πρέπει να είναι σκληρή και με αρχές.


 


«Μεταξύ των άμεσων ενεργειών: μια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή της Ουκρανίας για περαιτέρω κοινές ενέργειες που θα αναγκάσουν τη Ρωσία να αλλάξει πορεία στην κλιμάκωση, παρέχοντας στην Ουκρανία σύγχρονα αεροσκάφη όπως F-15 και F-16, καθώς και συστήματα αεράμυνας. ότι μπορούμε να αναχαιτίσουμε τυχόν ρωσικούς πύραυλους. Σήμερα, η προστασία των ουρανών της Ουκρανίας σημαίνει προστασία του ΝΑΤΟ».


 


 


 


Δήλωση ΓΓ ΝΑΤΟ


 


Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι μίλησε με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα μετά την έκρηξη νωρίτερα σήμερα το απόγευμα.


 


Είπε ότι το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί την κατάσταση και οι σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά».


 


«Είναι σημαντικό να διαπιστωθούν όλα τα γεγονότα», πρόσθεσε.


 


 


 


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.