ΠτΔ: Το διεθνές δίκαιο δεν ερμηνεύεται κατά τα μυαλά του Ερντογάν


Στη σταθερή και θετική στάση της ΕΕ έναντι των τουρκικών ενεργειών για αναβάθμιση του ψευδοκράτους αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η στάση αυτή συμβαδίζει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο. 


Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει αναφορές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση του για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της προσπάθειας της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, είπε ότι «αυτό που περισσότερο πρέπει να μετρά δεν είναι οι αντιδράσεις του Τούρκου Προέδρου, αλλά η σταθερή και θετική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι θέση αρχών, απόλυτη συμβαδίζουσα με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ.


Αν δεν άρεσε στον κ. Ερντογάν, πρόβλημα δικό του. Το διεθνές δίκαιο δεν ερμηνεύεται κατά τα μυαλά του κ. Ερντογάν».


Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι προκλήσεις συνεχίζονται και με έργα και με λόγια, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι θα εργαστεί για την ένταξη του ψευδοκράτους στον οργανισμό τουρκογενών κρατών, ο Πρόεδρος είπε ότι «νομίζω αποπειράθηκε και τελικά έλαβε απάντηση ότι, το μόνο καθεστώς που θα μπορούσε να γίνει δεκτή η παράνομα υπό κατοχή περιοχή της Κύπρου ήταν ως οντότητα.


Συνεπώς, εμείς αντιδρούμε, οι αντιδράσεις φέρνουν αποτελέσματα, η απάντηση της ΕΕ ήταν μια εκ των πολλών απαντήσεων Συνεπώς, αυτό έχει σημασία». 


Ερωτηθείς ποια μηνύματα θα μεταφέρει στον αξιωματούχο των ΗΕ κ. Μίροσλαβ Γιέτζια όταν θα έχει συνάντηση μαζί του την ερχόμενη βδομάδα, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα του επαναλάβω τις όσες προσπάθειες έχουν καταβληθεί από το 2017, δηλαδή κατά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά μέχρι και πρόσφατα, τα υπομνήματα, τις συναντήσεις με τον ΓΓ, τους απεσταλμένους του ΓΓ, την κα Λουτ, τις συναντίληψη που επικράτησε στο Βερολίνο, έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος, αργότερα να διοριστεί κάποιος, ο οποίος ως ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ να βρει εκείνο το κοινό έδαφος που να επιτρέψει να επαναρχίσει ένας διάλογος ουσίας για λύση του Κυπριακού.


Θα του υπενθυμίσω τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δημιουργούσαν ένα πρόσφορο έδαφος όλα αυτά τα χρόνια, διότι ακούω πολλά. Δεν παρέμεινε αδρανής η δική μας πλευρά. Υπήρξε μια σταθερά τουρκική θέση προς επίτευξη του προ πολλού και μακράν καθορισθέντος στόχου είτε της διχοτόμησης της Κύπρου είτε του ελέγχου ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας αν ευοδώνονταν οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης».


Εκποιήσεις


Τέλος, ερωτηθείς αν προτίθεται να αναπέμψει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για τη νέα επέκταση των εκποιήσεων, όπως ζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό το οποίο μετρά για τις αποφάσεις του Προέδρου, και βεβαίως είναι συμβουλές των Υπουργών του, αλλά κατά κύριο λόγο είναι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, κατά πόσο είναι συνταγματική ή αντισυνταγματική. Αν ο Γενικός Εισαγγελέας κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική, εκ του Συντάγματος καθήκον του Προέδρου είναι να αναπέμψει τον νόμο και εν συνεχεία να κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και τούτου διότι αν δεν δοκιμαστεί η νομιμότητα του νόμου, σημαίνει ότι κάποια στιγμή ενδεχόμενα να ληφθούν αποφάσεις ή να προσβληθεί στο συνταγματικό δικαστήριο και να ακυρωθεί»,

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.