Πρόβλεψη για περισσότερους ταξιδιώτες από το 2019 αυτό το καλοκαίρι αλλά με το «φόβο» της Ουκρανίας

Την έκπληξη από τον τουρισμό περιμένουν και εφέτος στην κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τους, τις εκτιμήσεις από τους μεγάλους tour operator ότι εφέτος θα έρθουν στην Ελλάδα περισσότεροι τουρίστες από το 2019, κάτι που αν επαληθευτεί οι εισπράξεις ενδεχομένως αν εκτοξευτούν ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας πόσο σημαντική θα είναι αυτή η επίδοση του τουρισμού, στην περίπτωση που λάβει σάρκα και οστά, αρκεί να σημειωθεί ότι το 2021 οι εισπράξεις έφτασαν περίπου τα 10,5 δις ευρώ και το 2019 τα 18 δις ευρώ, που αποτελούσε και το απόλυτο ρεκόρ για την χώρα.

Χθες μάλιστα κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης, έλεγε ότι ενδεχομένως η πρόβλεψη που υπάρχει στον προϋπολογισμό για έσοδα από τον τουρισμό στο 80% έως 85%, αυτών του 2019, ίσως θεωρηθεί ξεπερασμένος.

Μάλιστα σημείωνε ότι η ακρίβεια ναι μεν, στο βαθμό που συνεχιστεί με την ίδια ένταση θα «κόψει» ανάπτυξη, ωστόσο εκείνο που θα στηρίξει την οικονομία είναι ο τουρισμός, υπό την αίρεση βέβαια ότι δεν θα συμβούν αρνητικά γεγονότα, τα οποία δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει.

Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι αρκετοί και θολώνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή για την ακρίβεια αυξάνουν σημαντικά το βαθμό αβεβαιότητας ως προς την εγκυρότητα των προβλέψεων.

Οι αρνητικές παράμετροι που επηρεάζουν την όλη εικόνα δεν είναι άλλοι από την εξέλιξη της πανδημίας, την ακρίβεια, αλλά και την γεωπολιτική κρίση που είναι πλέον στο τραπέζι και αφορά την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας και τις διαστάσεις που θα λάβει μία ενδεχόμενη πολεμική κρίση.

Τα στοιχεία από τις προκρατήσεις πάντως δείχνουν πολύ καλύτερη εικόνα και όπως σημειώνουν οι αναλυτές, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες και μάλιστα με ισχυρή ένταση, τότε μπορεί η εικόνα του τουρισμού το προσεχές καλοκαίρι να είναι πολύ καλύτερη του αρχικού στόχου που έχει τεθεί.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι η τάση που διαμορφώθηκε πέρυσι, δηλαδή να έρχονται στην Ελλάδα τουρίστες από το «πάνω ράφι», παραμένει εν ισχύ. Σύμφωνα με τα όσα λένε οι tour operator η ζήτηση για την Ελλάδα είναι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

«Αστρονομική» πρόβλεψη

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Group, Φρίντριχ Γιούσεν, προέβλεψε πως φέτος θα μπορέσει να φέρει στην Ελλάδα 3 εκατ. ταξιδιώτες έναντι περίπου 2,8 εκατ. το 2019.

Αν το παραπάνω ισχύει, σε συνδυασμό ότι η μέση δαπάνη στην Ελλάδα από τους τουρίστες το 2021 ήταν αυξημένη κατά περίπου 20%, οπότε το ενδεχόμενο να φτάσει το συνολικό έσοδο ακόμη και στα 20 δις ευρώ, μπορεί να φαντάζει ως ένα υπεραισιόδοξο σενάριο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ανέφικτο υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν πρόκειται να … έρθουν τα πάνω κάτω.

Σύμφωνα με την TUI παρατηρείται μια πολύ ισχυρή δυναμική κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2022, η οποία λόγω της παραλλαγής Όμικρον παρουσίασε μια βραχυπρόθεσμη κάμψη μόνον στα τέλη Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο. Επί του παρόντος, εξακολουθεί να είναι αισθητή μια τάση προς βραχυπρόθεσμες κρατήσεις, αλλά η εμπιστοσύνη στην πρόοδο για τον τερματισμό της πανδημίας ενισχύεται και οι κρατήσεις για διακοπές αυξάνονται σημαντικά».

Από τις 30 Ιανουαρίου, 3,5 εκατ. πελάτες της TUI είχαν κάνει κράτηση για ένα ταξίδι για το καλοκαίρι του 2022. Αυτό είναι περίπου το 72% του επιπέδου του καλοκαιριού του 2019 για την ίδια χρονική στιγμή στο έτος. Ωστόσο, «οι νέες κρατήσεις ξεπερνούν πλέον το 100% του επιπέδου του καλοκαιριού του 2019, επομένως ο όμιλος αναμένει ότι το καλοκαίρι του 2022 θα είναι κοντά στο επίπεδο πριν από την κρίση», προσέθεσε. Όσον αφορά τις τιμές, η TUI ανακοίνωσε πως «οι άνθρωποι κάνουν κράτηση για υψηλότερης ποιότητας διακοπές και προγραμματίζουν υψηλότερο προϋπολογισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Έτσι, οι μέσες τιμές αυξάνονται περαιτέρω σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ειδικότερα κατά 22%».

Οι λόγοι γι’ αυτό, σύμφωνα με τον γερμανικό όμιλο, είναι «πάνω απ’ όλα η αυξημένη ζήτηση για οργανωμένες διακοπές καθώς και για προσφορές υψηλότερης αξίας και περισσότερες πρόσθετες υπηρεσίες, για παράδειγμα αναβαθμίσεις στην κατηγορία ξενοδοχείων ή δωματίων».

Σύμφωνα με την TUI αναμένεται ένα ισχυρό καλοκαίρι για εφέτος και αυτό διότι, όπως σημειώνεται υπάρχει σωρευμένη ζήτηση μεταξύ των πελατών της και αυτό είναι μία τάση που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Αναφέρεται επίσης ότι κάθε βήμα προς την κανονικότητα δίνει στους ανθρώπους μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και η ζήτηση για διακοπές αυξάνεται αμέσως. Και σημειώνεται χαρακτηριστικά «παρά τη συνεχιζόμενη τάση προς πολύ βραχυπρόθεσμες κρατήσεις, βλέπουμε την έντονη ζήτηση για το καλοκαίρι του 2022».

Τέλος να σημειωθεί ότι την τάση αυτή επιβεβαιώνει και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας που έχει δηλώσει πως «η εικόνα που παίρνουμε από τους tour operators, τις αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, την κρουαζιέρα, είναι πολύ καλή. Από τις πρώτες ημέρες του 2022 διαπιστώνουμε κατακόρυφη αύξηση των προκρατήσεων».

To άρθρο Πρόβλεψη για περισσότερους ταξιδιώτες από το 2019 αυτό το καλοκαίρι αλλά με το «φόβο» της Ουκρανίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.