Προοπτικές για ενίσχυση διμερούς συνεργασίας συζήτησαν ΠτΒ – Φινλανδός Πρέσβης


Τις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Φινλανδίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος συζήτησε την Τετάρτη η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου κατά τη συνάντησή της με τον Πρέσβη της Φινλανδίας στην Κύπρο Harri Mäki-Reinikka.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση σημειώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις Κύπρου-Φινλανδίας και οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η υγεία και η ναυτιλία, ενώ εκφράστηκε η κοινή βούληση για προώθηση τακτικότερων ανταλλαγών μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων σε διάφορα επίπεδα.


Αναφερόμενη στην παρούσα κατάσταση όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ανησυχία για τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα για τις αρνητικές εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, οι οποίες, όπως υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της χώρας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρέσβης αναφέρεται πως επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Φινλανδίας υπέρ της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση του διεθνούς δικαίου, επισημαίνοντας ότι τα σχετικά με το θέμα της Αμμοχώστου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ξεκάθαρα, ενώ τόνισε ότι η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς την επανένωση της Κύπρου.


Ο κ. Mäki-Reinikka αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που αποδίδει η Φινλανδία στη εν εξελίξει συζήτηση για το μέλλον στο επίπεδο των κοινοβουλίων, στη βάση της Κοινής Δήλωσης της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για το Μέλλον που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι τον περασμένο Οκτώβριο, με την κ. Δημητρίου να εκφράζει το ενδιαφέρον της για το υπό διαμόρφωση παγκόσμιο δίκτυο κοινοβουλευτικών επιτροπών για το Μέλλον και την πρόθεσή της να εξετάσει ενδεχόμενη συμμετοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων σε αυτό. 


Ο Φινλανδός πρέσβης ενημέρωσε επίσης την Πρόεδρο της Βουλής για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία, ενώ έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για θέματα ευρωπαϊκού και ευρύτερου ενδιαφέροντος, καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.