Ελλάδα

ΠΟΕΔΗΝ για προσωπικό γιατρό: Διαχρονική πληγή – Να εγγραφούν και ιδιώτες γιατροί

Διαχρονική πληγή στο ΕΣΥ, χαρακτηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ τον Προσωπικό Γιατρό, μία μεταρρύθμιση, η οποία δυστυχώς εδώ και χρόνια αποτυγχάνει παταγωδώς, κάτι που μπορεί κάποιος να το δει ξεκάθαρα από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Η Ομοσπονδία μάλιστα προτείνει και τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στο σύστημα, ώστε να τρέξιε απρόσκοπτα η μεταρρύθμιση. 

Με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού σήμερα στη Βουλή για τον Προσωπικό Γιατρό, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, αναλύει μία σειρά από μείζονα ζητήματα για την πορεία του ΕΣΥ, επισημαίνοντας τα εξής:

Διαχρονική πληγή του συστήματος είναι η αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Αυτό το αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς όταν επισκεφθεί τα επείγοντα εφημερευόντων νοσοκομείων μεγάλων του κέντρου και της περιφέρειας.

Μόλις 200 ασθενείς από 1.000 στα ΤΕΠ

Από τους 1.000 ασθενείς που επισκέπτονται τα επείγοντα εισάγονται λιγότεροι από 200 ασθενείς. Οι περισσότεροι των υπολοίπων 800 ασθενών θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και να μην φθάσουν στο νοσοκομείο.

Διαχρονική παταγώδης αποτυχία του συστήματος να φτιάχνονται συνεχώς νόμοι για τον οικογενειακό γιατρό και τα νοσοκομεία όταν εφημερεύουν εξετάζουν 1.000 ασθενείς και εισάγονται λιγότεροι του 20% των εξεταζόμενων ασθενών. Έτσι οι ασθενείς από την ώρα προσέλευσης μέχρι την εξέταση είναι αναγκασμένοι να περιμένουν και 8 ώρες.

Πολύωρες αναμονές

Ναι η κτιριακή αναβάθμιση των ΤΕΠ θα βοηθήσει και θα γίνουν πιο αξιοπρεπείς, πιο ανθρώπινες οι συνθήκες για τους ασθενείς. Δεν λύνει όμως το πρόβλημα των πολύωρων αναμονών. Το πρόβλημα θα λυθεί με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία για να ενισχυθούν τα επείγοντα.

Να υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές για λειτουργούν περισσότερα ιατρεία εξέτασης, να γίνονται πιο γρήγορα οι διαγνωστικές εξετάσεις, να υπάρχουν περισσότεροι τραυματιοφορείς. Εδώ υπάρχουν αυτόνομα ΤΕΠ σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν κανένα γιατρό ΤΕΠ και καλύπτουν γιατροί από τις κλινικές.

52% των ασθενών στα ΤΕΠ, από την περιφέρεια

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι πολλά περιφερειακά μεσαία και μικρά νοσοκομεία έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα λόγω ελλείψεων προσωπικού και όλοι σχεδόν οι ασθενείς διακομίζονται. Το 52% των ασθενών που προσέρχονται και εισάγονται στα επείγοντα σε ημέρες εφημερείας είναι από τη περιφέρεια.

Τα Κέντρα Υγείας δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία θώρακα, μία γενική αίματος. Τα ασθενοφόρα τα στελεχώνουν ένστολοι που είναι άσχετοι από διακομιδές ή το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό ελλείψει διασωστών. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού απέτυχε.

Μόλις 3.500 γιατροί

Έχουν εγγραφεί εως τώρα 3.500 γιατροί ως προσωπικοί εκ των οποίων μόνο 1.200 ιδιώτες. Οι 2.300 γιατροί που εγγράφηκαν εργάζονται στα κέντρα υγείας και δεν προλαβαίνουν να ασκήσουν το καθήκον του προσωπικού γιατρού. Οι 1.300 ιδιώτες γιατροί που εγγράφηκαν δεν ασκούν τις αρμοδιότητες του οικογενειακού γιατρού που προβλέπει ο νόμος.

Να επισημάνουμε το εξής παράδοξο.

Πριν χρόνια οι πολίτες πήγαιναν σε ιδιώτες γιατρούς ή και τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ και με το ασφαλιστικό βιβλιάριο εξεταζόνταν δωρεάν. Τώρα πληρώνουν στους ιδιώτες γιατρούς 50 ευρώ την εξέταση και 10 με 20 ευρώ την συνταγογράφηση. Που είναι η δωρεάν περίθαλψη;

Να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες γιατροί

Εάν θέλουμε να πετύχει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να συμμετάσχουν οι ιδιώτες γιατροί, να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη.

ΚΙΝΗΤΡΑ. Ο Πρωθυπουργός σήμερα στη βουλή επανέλαβε τα κίνητρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ για γιατρούς. Πάλι περιφρόνησε όμως τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό και δεν ανακοίνωσε ούτε ευρώ αύξηση. Γι αυτό υπάρχει κύμα μαζικών αποχωρήσεων. Πως θα συγκρατήσεις ή θα προσελκύσεις νοσηλευτές με 800 ευρώ το μήνα ή τραυματιοφορείς με 650 ευρώ το μήνα και μάλιστα επι 12 μισθούς το έτος και όχι επί 14 μισθούς όπως στον ιδιωτικό τομέα.

Ανακοινώσαμε τους αναλυτικούς μισθούς μας πριν λίγες ημέρες. Λαμβάνουμε τώρα λιγότερα χρήματα από το έτος 2011. Πως θα προσελκύσεις νοσηλευτές όταν δουλεύουν φουλ κυκλικό ωράριο 7 νύκτες, 7 απογεύματα και τρεις αργίες το μήνα και λαμβάνουν ως πρόσθετες αμοιβές 100 ευρώ το μήνα.

Ένταξη στα ΒΑΕ με διακομματική συνεννόηση

Διαχρονική ευθύνη των κομμάτων που κυβέρνησαν η μη ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Όμως τώρα μεσολάβησε μια πανδημία με 30 νεκρούς υγειονομικούς και 50 που πέρασαν το κατώφλι των ΜΕΘ και σώθηκαν, με 3.000 υγειονομικούς που εργάζονται με αναπηρίες πάνω από 67% διαπιστωμενες από υγειονομικές επιτροπές.

Όλοι η κοινωνία, Κυβέρνηση, τα κόμματα αναγνώρισαν την επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των επαγγελμάτων υγείας. Γι αυτό συστάθηκε επιτροπή υπό τον κο Μπεχράκη που κατέληξε σε θετικό πόρισμα το οποίο βρίσκεται 3 χρόνια στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας. Εκεί καταθέσαμε τις επιδημιολογικές μελέτες και συμφώνησαν μαζί μας.

Όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ έχουν πια ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ. Ούτε ΙΚΑ, ούτε πρώην ΔΗΜΟΣΙΟ. Και όμως οι υγειονομικοί που προέρχονται από το ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και υγειονομικοί ιδίων επαγγελμάτων που προέρχονται από ασφαλιστικό φορέα το ΔΗΜΟΣΙΟ δεν είναι ενταγμένοι. Μπορούμε να προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών; Δεν αντέχουμε. Οι τυχόν αποχωρήσεις λόγω ενταξης των υγειονομικών στα ΒΑΕ δεν είναι δικαιολογία.

Μπορούν να καλυφθούν με προσλήψεις. Θα υπάρχει όμως και ώφελος γιατί θα ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων. Όσοι προσλαμβάνονται στο ΕΣΥ ως μόνιμοι μετά το 2011 είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Οι συμβασιούχοι που αποτελούν το 35,% του συνολικού προσωπικού του ΕΣΥ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Όσοι προέρχονται από το πρώην ασφαλιστικό φορέα ΔΗΜΟΣΙΟ όχι. Δεν είναι δίκαιο.

Δεν ισχύει καν το 40 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Θα πρέπει να γίνεις 62 ετών για να φύγεις με 40 χρόνια υπηρεσίας. Έτσι νοσηλεύτριες αναγκάζονται και δουλεύουν 45 χρόνια για να πάρουν σύνταξη.

Διακομματικές διαχρονικές οι ευθύνες μη ενταξης των υγειονομικών στα ΒΑΕ, διακομματική πρέπει να είναι η συνεννόηση κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ένταξη μας.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button