Πλεύρης στη Βουλή για τον Προσωπικό Γιατρό – «Θα πετύχει εκεί που απέτυχε ο Οικογενειακός»

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού απάντησε ο Θάνος Πλεύρης στη Βουλή. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν σημείωσε επιτυχία ο «οικογενειακός γιατρός».

Μέσα σε μόλις ενάμισι μήνα, 4.000.000 πολίτες έκαναν εγγραφή στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την Παρασκευή (23.09.2022).

Η συζήτηση για τον προσωπικό γιατρό ήταν εφ’ όλης της ύλης, με αφορμή την επικείμενη ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση και οργάνωση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως οι πολίτες «έχουν αγκαλιάσει τον προσωπικό γιατρό», τονίζοντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους απέτυχαν οι προηγούμενες απόπειρες οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, ο στόχος που είχαν θέσει οι θεσμοί ήταν 4.000.000 πολίτες να έχουν ενταχθεί στο σύστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους.

Πλεύρης: Οι πολίτες αγκαλιάζουν τον Προσωπικό Γιατρό – Ο Οικογενειακός επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Υγείας δεν αρνήθηκε ότι «υπάρχουν σημεία που ταλαιπωρείται ο πολίτης», αλλά σημείωσε ότι «μπαίνουν και θα μπαίνουν συνεχώς γιατροί στο σύστημα» και τουλάχιστον σήμερα ο ποσοτικός στόχος έχει επιτευχθεί.

«Οι πολίτες αγκαλιάζουν τη μεταρρύθμιση του Προσωπικού Γιατρού», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και στο πλαίσιο της απάντησής του, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση που είχε επιχειρηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και στην έκβαση του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον νόμο για τον οικογενειακό γιατρό το 2018. Από το 2018 μέχρι τη λήξη της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εγγραφεί λιγότερο από 1,5 εκατομμύριο πολίτες και γύρω στους 700 γιατρούς», τόνισε επισημαίνοντας ότι «η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οικογενειακό γιατρό, απέτυχε παταγωδώς», διότι «το capitation αντιστοιχούσε σε 10 ευρώ το άτομο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είδε πως δεν μπορούσε να λειτουργήσει ο θεσμός, προέβλεψε 2.000 ευρώ μισθό για να εξυπηρετούνται οι πολίτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί με εγγεγραμμένο μονοψήφιο αριθμό εξυπηρετούμενων, που έπαιρναν 2.000 ευρώ τον μήνα.

Καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης προεξόφλησαν ότι το σύστημα θα αποτύχει διότι δεν μπορεί να προχωρήσει με 2.000 εξυπηρετούμενους ανά γιατρό, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο αριθμός ευθύνης του νόμου του κ. Ξανθού, προέβλεπε 2.250 άτομα ανά γιατρό.

«Ο κάθε γιατρός ενέγραφε μέχρι 2.250 άτομα. Αν τα 2.000 άτομα σήμερα είναι πολλά, τα 2.250 που προέβλεπε ο οικογενειακός γιατρός του κ. Ξανθού είναι καλά; Έχουν άγνοια της αποτυχημένους μεταρρύθμισης του κ. Ξανθού», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Πλεύρης στη Βουλή: Ο προσωπικός γιατρός σήμερα

Σε σχέση με την κατάσταση σήμερα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι: Όλες οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνταν για τον προσωπικό γιατρό εκδόθηκαν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Το σύνολο των δημοσίων γιατρών μπήκε στο σύστημα επειδή προβλέφθηκε ότι οι γιατροί που υπηρετούν στα κέντρα υγείας θα εγγράφουν πληθυσμό και θα παίρνουν 10.000 ευρώ κατ’ έτος, παραπάνω. Σε πρώτη φάση το σύστημα άνοιξε για γενικούς, οικογενειακούς γιατρούς και παθολόγους. Οι διαθέσιμοι ήταν 4.000, και τον πρώτο μήνα λειτουργίας του θεσμού, μπήκαν 1.200 τον πρώτο μήνα λειτουργίας του θεσμού (σ.σ. επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν μπει 700 γιατροί στα τέσσερα χρόνια).

Πλεύρης για προσωπικό γιατρό: Το 30% μπήκε στο σύστημα μέσα στον Αύγουστο

Στις πρώτες 45 ημέρες λειτουργίας του θεσμού ενεγράφησαν 4.000.000 πολίτες.
Επειδή, «όπως είναι φυσικό, υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες», το σύστημα θα είναι πιλοτικό προκειμένου να έχει πλήρη εφαρμογή από 1-1-2023. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην Αττική, που «χρειάζεται μεγαλύτερη πληθώρα γιατρών, αν και όσοι είχαν εγγραφεί στο σύστημα επί ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα, σήμερα είναι τόσοι μόνο στην Αττική», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.

Στην περιφέρεια η κάλυψη είναι άνω του 70% και σήμερα υπάρχουν 650.000 κενές θέσεις σε όλη την περιφέρεια.

Στη δεύτερη φάση του θεσμού, και αφού προβλέφθηκε στη μεταρρύθμιση ότι θα μπαίνουν και ιδιώτες γιατροί, εντάσσονται οι ειδικότητες που έχουν ως βάση την παθολογία.

Στις επόμενες δέκα ημέρες θα γίνουν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπουν και άλλοι γιατροί στο σύστημα και ο θεσμός θα λειτουργεί «δυναμικά».

Προσωπικός Γιατρός: Πότε μπαίνουν και οι Παιδίατροι 

Μόλις καλυφθεί ο ενήλικος πληθυσμός, το επόμενο στάδιο υπαγωγής στο σύστημα είναι οι παιδίατροι. Στόχος είναι μέχρι 31-12-2022 να έχει εγγραφεί στο σύστημα ο ενήλικος πληθυσμός, με την υπαγωγή στο σύστημα περισσότερων ειδικοτήτων γιατρών και ιδιωτών.

Πράγματι, χρειάζονται και άλλοι γιατροί, αλλά 3.300 έχουν μπει στο σύστημα μέσα σε 45 ημέρες.

Για όσους μπαίνουν στο σύστημα βγαίνει πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων, προκειμένου στο πρώτο ραντεβού που θα έχουν οι εξυπηρετούμενοι με τον προσωπικό γιατρό τους να έχουν και τις εξετάσεις τους, ώστε να σχηματιστεί ο ιατρικός φάκελός τους.

Η σημερινή κυβέρνηση «πάτησε» πάνω σε ρυθμίσεις του 2018, όπως είναι η πρόβλεψη ότι όσοι πολίτες είναι ανασφάλιστοι θα εντάσσονται στους γιατρούς των κέντρων υγείας, τους προσωπικούς, και μόνο αν δεν υπάρχουν εκεί θα πηγαίνουν σε ιδιώτες. Πρόκειται για «επανάληψη της ρύθμισης του κ. Ξανθού, το 2018, με αλλαγή ότι εκείνη η ρύθμιση μιλούσε για Οικογενειακό Γιατρό, ενώ σήμερα η ρύθμιση μιλάει για Προσωπικό Γιατρό».

«Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού, ο θεσμός θα ενισχύεται. Μέχρι 31-12-2022 θα έχουμε την κάλυψη που θέλουμε από γιατρούς. Από τον Οκτώβριο αρχίζουν τα ηλεκτρονικά ραντεβού, ώστε να πηγαίνουν οι πολίτες και να συμπληρώνεται ο φάκελός τους.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε στην κριτική για τους μισθούς των γιατρών:

«Το 2015-2019 στους γιατρούς δόθηκαν μηδέν χρήματα. Εμείς δίνουμε στους γιατρούς των κέντρων υγείας, μέσω του Προσωπικού Γιατρού, 10.000 ευρώ και στους γιατρούς του ΕΣΥ, μεσοσταθμικά, με το 10%, είναι, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, από 3.000 έως 4.000 ευρώ τον χρόνο. Φυσικά και θέλαμε να πάρουν περισσότερα. Αλλά σήμερα μας κάνουν κριτική αυτοί που δεν είχαν δώσει σεντς», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

To άρθρο Πλεύρης στη Βουλή για τον Προσωπικό Γιατρό – «Θα πετύχει εκεί που απέτυχε ο Οικογενειακός» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.