Ο Νικόλαος Πατέρας προσέφερε τον «Παπαφλέσσα» του Συμεών Σαββίδη στην Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022, 20:19

Το έργο «Παπαφλέσσας» του σπουδαίου Μικρασιάτη ζωγράφου Συμεών Σαββίδη κοσμεί πλέον τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων. Τον πίνακα ζωγραφικής, o οποίος αποτυπώνει μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ανήκει στη συλλογή του ευεργέτη εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα, προσέφερε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Αντιπρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας Contships, Γεώργιος Πατέρας.

Το έργο που δώρισε η μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής παρέλαβε τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Κωσταντίνος Τασούλας.

Ποιος ήταν ο Συμεών Σαββίδης

Ο ζωγράφος Συμεών Σαββίδης γεννήθηκε στην Τοκάτη της Μικράς Ασίας το 1859 και πέθανε στην Αθήνα το 1927. Ήταν ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου».

Οι γονείς του Σαββίδη ήταν ευκατάστατοι έμποροι και γι’ αυτό αρχικά τον έστειλαν να σπουδάσει στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης.

Κατόπιν, πραγματοποίησε σπουδές αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο της Αθήνας (1878–1880). Με ιδιωτική υποτροφία του τραπεζίτη Στ. Ζαφειρόπουλου συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη ζωγραφική στην Ακαδημία του Μονάχου (1880–1887) με δασκάλους τον Γύζη, τον Λούντβιχ φον Λεφτς (Ludwig von Löfftz) και τον Βίλχελμ φον Ντιτς (Wilhelm von Diez).

Το 1925 επέστρεψε φτωχός και άρρωστος στην Αθήνα και πέθανε δύο χρόνια αργότερα.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022, 20:19

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.