Ο Ζελένσκι χαιρετίζει την «εξαιρετικά συμβολική» επίσκεψη Σάντσεθ στο Κίεβο

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφθασε στο Κίεβο σήμερα, πρώτη ημέρα της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να επαναλάβει την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, η οποία παραπονείται για τη βραδύτητα των παραδόσεων όπλων που της έχει υποσχεθεί η Ευρώπη.

Δεκάξι μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως δίνει «λυσσαλέες» μάχες στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που εξαπέλυσε πριν από περίπου ένα μήνα.

Ο Σάντσεθ πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται επίσης πριν από μια σημαντική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους για να χαραχτεί ένας οδικός χάρτης για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

«Ήδη στο Κίεβο. Ήθελα η πρώτη ενέργεια της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ να είναι στην Ουκρανία" με τον Ζελένσκι, έγραψε ο Σάντσεθ στον λογαριασμό του στο Twitter, επισημαίνοντας ότι μεταφέρει "όλη την αλληλεγγύη της Ευρώπης".

«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τον ουκρανικό λαό μέχρι η ειρήνη να επιστρέψει στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Ο ισπανός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει αυτή την επίσκεψη την Πέμπτη, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ, εξηγώντας πως ο στόχος του είναι να δείξει «την ακλονητη υποστήριξη» της ΕΕ προς το Κίεβο στη μάχη του τελευταίου εναντίον της ρωσικής εισβολής.

Πριν από ένα χρόνο η Ουκρανία έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζει να αρχίσει φέτος τις πρώτες επίσημες διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει ώστε να ενισχύσει τις πιθανότητές της να ενταχθεί στην ΕΕ.

– «Αυτό με εκνευρίζει» –

Επί του πεδίου, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν περιορισμένα κέρδη στη διάρκεια της αντεπίθεσής τους με στόχο να ανακαταλάβουν εδάφη που έχασαν στη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης που εξαπολύθηκε πέρυσι το Φεβρουάριο.

Όμως η αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αντιμετωπίζει περιορισμούς λόγω έλλειψης εξοπλισμού, ιδιαίτερα μαχητικών αεροπλάνων, εκτιμά ο αρχηγός του, ο Βάλερι Ζαλούζνι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες, Παρασκευή, από την Washington Post.

«Αυτό με εκνευρίζει», λέει ο Ζαλούζνι για τους Δυτικούς που παραπονούνται για την αργή πρόοδο του Κιέβου έναντι των Ρώσων, την ώρα που αυτός θα επιθυμούσε να του παραδώσουν ταχύτερα όπλα.

Για να αντιμετωπίσει τη ρωσική αεροπορική ισχύ, η Ουκρανία έχει το ταχύτερο ανάγκη μαχητικά αεροπλάνα F-16, τονίζει ο ουκρανός στρατηγός.

«Δεν έχουμε ανάγκη 120 αεροπλάνα. Δεν θα απειλήσω ολόκληρο τον πλανήτη. Ένας μικρός αριθμός αρκεί», λέει επίσης στην αμερικανική εφημερίδα. «Όμως είναι απαραίτητα, δεν υπάρχει άλλη λύση».

Παραπονείται επίσης για έλλειψη πυροβολικού έναντι των καταιγιστικών ρωσικών πυρών.

Αν και ο Βάλερι Ζαλούζνι λέει πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους δυτικούς εταίρους του, όπως ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλεϊ, δεν είναι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, επισημαίνει εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό.

«Είναι φανερό ότι πολλοί άνθρπωοι πεθαίνουν καθημερινά και σε μεγάλους αριθμούς μόνο και μόνο επειδή οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται αμέσως», λέει ακόμη στην Washington Post.

– «Δεν είναι ένα θέαμα» –

Ο πόλεμος «δεν είναι ένα θέαμα που ο κόσμος μπορεί να κοιτάζει από μακριά και στο οποίο μπορεί να στοιχηματίζει. Κάθε μέρα, κάθε μέτρο προς τα εμπρός πληρώνεται με αίμα», πρόσθεσε.

Στην Ουάσινγκτον, ο Μαρκ Μίλεϊ απάντησε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κάνουν ό,τι μπορούν για να στείλουν στην Ουκρανία αυτά που έχει ανάγκη.

«Θα τους δώσουμε κάθε δυνατή βοήθεια», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους. Η παράδοση F-16 ή τακτικών πυραύλων ATACMS είναι «στο τραπέζι, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση», πρόσθεσε.

Η αντπίθεση «προχωρεί πιο αργά απ' ό,τι είχαμε προβλέψει», δήλωσε επίσης, όμως «έτσι είναι ο πόλεμος, αυτό δεν με εκπλήσσει καθόλου».

Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί ωστόσο «συνεχείς προόδους». «500, 1.000, 2.000 μέτρα την ημέρα, τέτοια πράγματα», σημείωσε επίσης ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Εξάλλου ένας αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς μετέβη πρόσφατα στην Ουκρανία για να συναντήσει εκεί τους αξιωματούχους των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και τον Ζελένσκι.

Στη διάρκεια του ταξιδιού αυτού, εξήγησε, ο Μπερνς επανέλαβε «τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να μοιραστούν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επίθεσης».

Ζελένσκι 

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι ευχαρίστησε τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ για τη σημερινή επίσκεψή του στο Κίεβο, η οποία πραγματοποιείται την ημέρα που αρχίζει η προεδρία της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν πως η υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ θα αποτελέσει προτεραιότητα της ισπανικής προεδρίας.

«Ευχαριστώ για τη σημαντική επίσκεψή σας και για την υποστήριξή σας στο λαό μας», δήλωσε ο Ζελένσκι μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η επίσκεψη λαμβάνει χώρα την πρώτη ημέρα της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ», πρόσθεσε.

Εξάλλου σε κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε σήμερα από τον Ζελένσκι και τον Σάντσεθ υπογραμμίζεται πως η υποψηφιότητα της Ισπανίας θα είναι προτεραιότητα της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ισπανία επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας για να ενταχθεί στην ΕΕ, η οποία θα είναι μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας της», αναφέρεται στην κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ζελένσκι. «Η Ισπανία υποστηρίζει την ενίσχυση της σύμπραξης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, μεταξύ άλλων και μέσω της δημιουργίας ενός Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας», προστίθεται στη δήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.